Porezni obveznici financirali Pilsela da hvali Josipovića, sad mu objavljuje memoare

Porezni obveznici financirali Pilsela da hvali Josipovića, sad mu objavljuje memoare

Foto: Index, Hina

IVO JOSIPOVIĆ piše političke memoare u kojima će ljude koje je upoznao i događaje kojima je prisustvovao povezivati s glazbom na koju su ga asocirali. Doznali smo iz teksta kojeg je Josipović objavio na portalu Drage Pilsela, gdje bivši predsjednik, kako je najavio, postaje stalni kolumnist.

"Glazbenik na privremenom radu u politici", kako Josipović sam sebe opisuje, u kolumni za Pilselov portal Autograf (koju je nazvao "Allegro barbaro", po skladbi Bele Bartoka) nije otkrio ništa o svojim budućim političkim planovima. Doznali smo tek da planira pisanje memoara koji će, kako kaže, dati sliku pet godina njegovog mandata "kroz poveznicu glazbe, ljudi i događaja".

Nije Josipović objasnio ni zbog čega se medijski odlučio angažirati na malo poznatom i slabo čitanom portalu, ali odgovor na to pitanje zapravo se nameće sam od sebe. Pilsela i Josipovića već godinama veže prijateljski odnos, čime se vlasnik portala na kojem će Josipović objavljivati svoje kolumne rado hvali pa je tako i na Facebooku objavljivao fotografije zajedničkih kućnih druženja.

Josipović je Pilsela angažirao kao suradnika u kampanji koja mu je 2010. donijela predsjednički mandat, a planirao ga je i zaposliti u Uredu predsjednika. No, s Pantovčaka je Pilsel ekspresno izletio zbog prostačke kolumne koju je objavio na stranicama istarskog portala Regional Express, a u kojoj se kočijaškim rječnikom obrušio na nekolicinu hrvatskih novinara i kolumnista.

Iako ga se tadašnji predsjednik ekspresno odrekao čim je nanjušio skandal, Pilsel je s Josipovićem održao bliske odnose. Krivce za svoju propalu političku karijeru Pilsel je, naime, detektirao među novinarima, a posebno se to odnosilo na Index koji je prvi upozorio da za lika poput Pilsela ipak ne bi trebalo biti mjesta u Uredu predsjednika. Pilsel je tada poručio i da "objavljuje rat Indexu".

Medij za hvaljenje Josipovića

Iako je javno govorio da mu novinarstvo više nije pretjerano privlačno, Pilsel je u listopadu 2013. godine ipak pokrenuo svoj medij, već spomenuti Autograf.hr. U kakvom će pravcu Autograf ići bilo je jasno kada su se dva dana prije službenog starta Pilsel i Zdravko Zima, pokretači ovog portala, nacrtali na primanju u Uredu predsjednika.

Očekivanja su se vrlo brzo potvrdila u praksi: Pilselov Autograf za Josipovića je imao samo riječi hvale, a predsjednikove afere na Pilselovom su se portalu (kao uostalom i u većini medija) jednostavno ignorirale. Isti pristup novinarstvu gajio je i portal Predsjednicki-izbori.hr kojeg je Pilsel uoči recentne kampanje kupio od PR agencije Manjgura Krešimira Macana s isključivim ciljem promoviranja kandidata Josipovića.

Iako je Pilsel obećavao brda i doline, te najavljivao da će s Autografom postaviti nove standarde hrvatskog novinarstva, cijeli se projekt vrlo brzo ispuhao. Bez dobrog dijela suradnika Pilsel je ostao nakon samo nekoliko mjeseci, a pitanje je i bi li Pilselov portal uopće opstao dovoljno dugo da objavljuje Josipovićeve kolumne da nije bilo famozne "diskrecijske odluke" ministrice kulture Andree Zlatar Violić.

Preživljavanje Pilselova Autografa potpomoglo je, naime, Ministarstvo kulture donacijom od 70.000 kuna. Zlatar Violić odlučila je Pilselovom portalu dati navedeni novac, iako se Autograf nije uspio ugurati među dobitnike državnih sredstava na natječaju za financiranje neprofitnih medija u listopadu prošle godine. Ministrica kulture takvu odluku odlučila je svojim "diskrecijskim pravom" da honorira i one medije koji na natječaju za dodjelu sredstava nisu ušli među najbolje rangirane.

Pismo ministrici spasilo Pilselov portal

Je li utjecaja na ministričino "diskrecijsko pravo" imalo i Pilselovo prijateljstvo s Josipovićem, nikad nije utvrđeno. Ali sa sigurnošću je utvrđeno da je Zlatar Violić odluku o honoriranju Autografa unatoč rezultatima natječaja donijela tek nakon što joj se Pilsel obratio samodopadnim pismom koje je naknadno objavljeno na portalu H-Alter.

U tom je pismu Pilsel tvrdio da se niti jedan od konkurentskih projekata koji su na natječaju pobrali bolje ocjene "ne može ni kvalitetom ni važnošću mjeriti s Autografom", te podsjetio ministricu Zlatar Violić na privatni razgovor u kojem mu je obećala potporu.

"Poštovana ministrice, Vi zasigurno pamtite razgovor kojeg smo vodili u Vašem uredu na početku Vašeg mandata kada smo Zdravko Zima i ja mislili da ćemo moći pokrenuti list, mjesečnik. Vjerujem i da pamtite obećanje koje ste tada dali da će te nam pomoći. Ja se sada pozivam na tu zadanu riječ i molim da nam pomognete. Sasvim sigurno, 70.000 kuna neće spasiti portal, ali činjenica da nas Ministarstvo kulture "nije prepoznalo" jako je loša poruka i nije dobra preporuka za strane partnere koje će nam htjeti pomoći ali će se pitati kako to da nismo dobili podršku Ministarstva kulture? Ja čak i ne molim poništenje natječaja. Ne tražim ni da oni koji su dobili više bodova od nas ne dobiju pomoć, ma da sam siguran da smo ju zaslužili više nego oni. Ja Vas molim da iskoristite diskrecijsko pravo kojim raspolažete da naš portal dobije pomoć koja nam je neophodna da održimo hladni pogon i da portal ne potone. Nismo to zaslužili. Zaslužili smo Vašu pomoć", stajalo je u Pilselovom pismu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara