Porošenko: U Ukrajini 9.000 ruskih vojnika, ako to nije agresija, što jest?

Porošenko: U Ukrajini 9.000 ruskih vojnika, ako to nije agresija, što jest?

Foto: FAH

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko izjavio je u srijedu na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu da se na ukrajinskom teritoriju nalazi 9.000 ruskih vojnika i pozvao Rusiju da ih povuče.

U govoru u švicarskom zimovalištu Davosu, Porošenko je rekao da potporu vojnicima pruža teško naoružanje poput tenkova i topničkih sustava.

"Ako to nije agresija, što jest?", upitao je ukrajinski predsjednik i pozvao Moskvu da se pridržava mirovnog plana i surađuje u kontroli dugačke granice s Ukrajinom te da povuče ruske snage.

Ukrajinska vojska također je objavila da Rusija gomila snage na istoku Ukrajine i da su se napadi proruskih separatista pojačali jer pokušavaju osvojiti što više teritorija pod vladinom kontrolom.

Lavrov: Pokažite dokaze

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i dalje tvrdi da Rusija nije vojno uključena u sukob na istoku Ukrajine u kojem je dosad poginulo više od 4.800 ljudi.

"Svaki put kažem: ako nešto tvrdite s takvom uvjerenošću, pokažite dokaze. Ali nitko ne može pokazati dokaze, ili to ne želi", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stoga, prije nego zatražite od nas da nešto prestanemo raditi, molim vas da pokažete dokaze da to radimo", naglasio je šef ruske diplomacije.

Proruski separatisti napreduju

Lavrov je ipak priznao da proruski separatisti drže pod svojom kontrolom veći teritorij od onoga predviđenog mirovnim sporazumom iz Minska, ali je naglasio da je dobio uvjeravanja separatističkih čelnika da su se spremni povući na demarkacijsku liniju dogovorenu prošlog rujna u Minsku, prenosi agencija Reuters.

Kijev je separatiste optužio da su zauzeli 500 četvornih kilometara teritorija više od dogovorenog.

"Iskoristili smo naš utjecaj na separatiste i oni su se složili", rekao je Lavrov.

Zatražio je i da Ukrajina odmah prestane s napadima i povuče teško oružje s prve crte bojišnice.

Lavrov je govorio nekoliko sati prije sastanka s kolegama iz Ukrajine, Francuske i Njemačke u Berlinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara