Porošenko obećao kraj rata na istoku Ukrajine: Prekinut ćemo tu strahovladu

Porošenko obećao kraj rata na istoku Ukrajine: Prekinut ćemo tu strahovladu

Foto: Hina

NA ISTOKU Ukrajine ni u srijedu nema mira. U Slovjansku se pucalo i navodno ima ozlijeđenih civila, a u Donjecku je zabilježena kratkotrajna paljba, dan pošto je u sukobu s ukrajinskim snagama ubijeno pedesetak separatista.

Ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za pucnjavu u jednoj stambenoj četvrti Slovjanskoj u kojoj su ozlijeđeni civili i oštećena je jedna škola. Ukrajinska strana javlja o 10 ozlijeđenih civila, a separatisti o dva.

U Donjecku je bilo kratkotrajne pucnjave na području regionalne uprave Službe državne sigurnosti, ali je nakon toga zavladao mir, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici gradonačelnika Aleksandra Lukjančenka. Separatisti su priopćili da su srušili bespilotnu letjelicu ukrajinskih snaga iznad grada. Stanovnici obližnjih zgrada zamoljeni su da da izlaze na prozore, balkone i ulicu osim u slučaju krajnje potrebe.

Vladine snage ubile su desetke pobunjeničkih boraca u ponedjeljak u operaciji preuzimanja kontrole nad zračnom lukom u Donjecku, koju su pobunjenici zauzeli dan nakon što je Petro Porošenko pobijedio na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Separatisti su priopćili u ponedjeljak da je 50 njihovih boraca ubijeno. Vojska tvrdi da nije pretrpjela gubitke te da je vratila kontrolu nad aerodromom.

U sukobu na ukrajinsko-ruskoj granici na području Luhanska između naoružanih muškaraca i ukrajinskih graničara ubijeno je pet terorista, a jedan je ranjen, rekao je u srijedu na tiskovnoj konferenciji čelnik Državne pogranične službe Nikolaj Litvin. Ukrajinska vlada je optužila Rusiju za slanje "terorista" preko svoje granice u utorak nakon što su se pogranične snage sukobile s naoružanim muškarcima na istoku zemlje tijekom noći. "Mi radimo sve što je potrebno kako bi osigurali zaštitu granice", istaknuo je Litvin.

Deset tisuća ruskih vojnika na granici s Ukrajinom


Litvin je dodao da će ukrajinske vlasti uskoro donijeti odluku o snažnom jačanju mjera sigurnosti na istočnoj granici. Po njegovim riječima, zasad se ne razmatra potpuno zatvaranje granice s Rusijom. Dodao je da bi se mogla razmotriti uspostava tampon zone.

OESS još uvijek nema informacija o četiri svoja promatrača koji su nestali u utorak u regiji Donjecka. Nestali promatrači su građani Estonije, Švicarske, Turske i Danske. "Nažalost, zasad nema vijesti otkad je objavljena informacija o njihovu nestanku", izjavila je djelatnica službe za odnose s javnošću specijalne promatračke misije OESS-a u Ukrajini Irina Gudima, a prenosi agencija Ukrinform.

Izaslanik OESS-a za Ukrajinu, njemački diplomat Wolfgang Ischinger, u srijedu je kazao kako nije isključeno povlačenje promatrača postane li stanje previše opasno na istoku Ukrajine.

NATO danas priopćio da je Rusija s granice s Ukrajinom povukla nekoliko tisuća vojnika, ali ih je tamo ostalo još 10 tisuća. Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov opovrgnuo je navode da se čečenski vojnici bore na strani proruskih pobunjenika.

U međuvremenu je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk otputovao u dvodnevni radni posjet Njemačkoj gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel i sudjelovati na summitu o energetskoj sigurnosti u Berlinu.

Europa pozvala Moskvu na suradnju s Porošenkom

Europski čelnici su pozvali u utorak Rusiju da "surađuje" s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i da nastavi povlačenje svojih snaga nagomilanih na granici s tom zemljom.

U izjavi koju će objaviti nakon njihova sastanka u Bruxellesu, koje je AFP dobio presliku, dvadesetosmorica "pozivaju" Moskvu da "uspostavi iskren i otvoren dijalog" kako bi se pronašlo rješenje za krizu.

"Očekujemo da će Rusija surađivati s novoizabranim i legitimnim predsjednikom, nastaviti povlačenje vojnih snaga s ukrajinske granice i iskoristiti svoj utjecaj na naoružane skupine kako bi se smanjila napetost" na istoku zemlje, istaknuli su.

Novog ukrajinskog predsjednika čelnici EU pozvali da što prije počne ustavne reforme i decentralizaciju

Dvadesetosmorica ujedno pozivaju Porošenka, koji je u nedjelju izabran u prvom krugu, i vlasti u Kijevu da "što prije" počnu ustavne reforme i decentralizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izjavi se smjera na program ciljanih sankcija koje je EU-a uveo Rusiji. Dvadesetosmorica se slažu da će nastaviti pripreme na gospodarskim sankcijama, na trećoj fazi, kako bi bile spremne "ako događaji to budu zahtijevali".

Čelnici zemalja članica EU-a ističu "sa zabrinutošću pogoršanje stanja ljudskih prava na Krimu nakon njegova nezakonita pripojenja Rusiji" u ožujku. Opetuju da nikada neće priznati aneksiju tog poluotoka Rusiji.

Ukrajinska kriza je bila glavna tema na dnevnom redu europske diplomacije od konca 2013. ali su se napetosti s Rusijom donekle smirile nakon predsjedničkih izbora koji su "odgovarali demokratskim standardima", ocijenila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Europska komisija je usto izvijestila u utorak o napretku u pregovorima o liberalizaciji viznog režima za ulazak Ukrajinaca u EU, preporučivši da se prijeđe na drugu fazu procesa.

Porošenko obećao prekid rata na istoku Ukrajine

Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao je prekinuti "rat" na istoku Ukrajine, u razgovoru za njemački dnevnik Bild objavljenom u srijedu.

"U ratnom smo stanju na istoku Ukrajine, Rusija je okupirala Krim i vlada velika nestabilnost. Moramo reagirati", kazao je Porošenko u intervjuu što ga je dao dnevniku zajedno s bivšim boksačkim prvakom i budućim gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom.

"Prekinut ćemo tu strahovladu, protiv naše zemlje vodi se pravi rat".

Upitan izdaje li već naredbe vojsci, dok se stanje na istoku Ukrajine svaki dan sve više pogoršava, Porošenko je odgovorio: "Još nisam prisegnuo kao predsjednik, dok to ne učinim ne mogu izdavati naredbe".

"No, jasno, tijesno surađujem s vladom i mogu reći: antiteroristička operacija stvarno je konačno počela", dodao je on.

Izaslanik OESS-a: moguće povlačenje promatrača iz Ukrajine

Izaslanik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za Ukrajinu, njemački diplomat Wolfgang Ischinger, u srijedu je kazao kako nije isključeno povlačenje promatrača postane li stanje previše opasno na istoku Ukrajine.

"Ako je sigurnosno stanje takvo da treba strahovati za život naših suradnika, a radi se o civilnim radnicima, trebat će ih, bojim se, doista povući", rekao je Ischinger, upitan na tu temu na njemačkoj javnoj televiziji ZDF.

Upitan ima li vijesti o četiri promatrača OESS-a, koje su, prema riječima danske vlade, zaustavili u ponedjeljak navečer na kontrolnoj točki na istoku Ukrajine, Ischinger je rekao: "Nažalost, ne. Nismo imali novih informacija tu noć".

OESS je u utorak izvijestio da je izgubio kontakt sa skupinom svojih promatrača u blizini grada Donjecka gdje se vode žestoke borbe između proruskih separatista i ukrajinskih vojnih snaga.

"Ne znamo gdje su. No možemo pretpostaviti da su u rukama pobunjenika ili separatista", rekao je Ischinger.

Prije mjesec dana drugu skupinu promatrača OESS-a oteli su proruski pobunjenici i tjedan dana držali u svome uporištu u Slavjansku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara