Posao u inozemstvu: Najtraženiji programeri, medicinske sestre i kuhari

Posao u inozemstvu: Najtraženiji programeri, medicinske sestre i kuhari

Foto: freeimages.com

NAJTRAŽENIJA zanimanja u inozemstvu u 2014. bila su: programer, medicinska sestra, kuhar, njegovatelj te hotelsko osoblje, pokazuju podaci portala MojPosao.

Na tom portalu u 2014. objavljeno je 513 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je isto kao i godinu ranije. Gotovo tri četvrtine oglasa za inozemstvo odnosilo se na zemlje Europske unije (71%) i to najvećim dijelom na Njemačku. Izvan Europske unije najviše je oglasa bilo za Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

U 2014. od ukupnog broja objavljenih oglasa za rad u inozemstvu, u njih čak 73% ponuđen je stalni radni odnos. Djelatnici za rad na određeno vrijeme tražili su se u 40%, a honorarni u svega 1% oglasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za posao u inozemstvu bitno iskustvo

U polovici (52%) oglasa uvjet je bilo radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u prosjeku tražilo 3,5 godine radnog iskustva što je više nego što poslodavci inače traže (u 2014. iskustvo se tražilo u 47% oglasa i to prosječno 2 godine i 9 mjeseci radnog iskustva).

Tijekom 2014. godine u najvećem broju oglasa za rad u inozemstvu nije bilo bitno obrazovanje (35%). Kandidati s visokom stručnom spremom bili su traženi u 31% oglasa, kao i kandidati sa srednjom stručnom spremom (31%). U 17% oglasa tražena je bila viša stručna sprema.

U 78% oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika što je smanjenje od 3% u odnosu na 2013. U 2014. napredno, odnosno profesionalno poznavanje engleskog jezika bilo je uvjet u 61% oglasa, dok se napredno poznavanje njemačkog tražilo u 21%, a osnovno poznavanje u 11% oglasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara