Posao vrijedan milijune dolara: Hrvatski stručnjaci izrađivat će mobilne aplikacije za Napster!

Foto: Pet minuta

ZAGREBAČKA firma Pet minuta izrađivat će mobilne aplikacije za Rhapsody, odnosno za njihovu streaming platformu Napster. Hrvatski će softverski inženjeri za Napster proizvoditi aplikacije koje će raditi na Androidu i Appleovom iOS-u.

Već u prvoj godini ova će suradnja firmi Pet minuta, kako je za Index potvrdio direktor Luka Abrus, donijeti oko milijun dolara prihoda. Ugovor s Rhapsodyjem u budućnosti će, očekuje Abrus, biti još isplativiji.

Rezultati se, kaže Abrus, već sada vide. "Prvi rezultati i aplikacije na kojima smo radili su već dostupne, a redovnim tempom predstavljaju se nove verzije s dodatnim funkcionalnostima", rekao nam je Abrus.

Rhapsody je online servis za streamanje glazbe, osnovan još 2001. godine. Ispočetka su njihove usluge bile dostupne samo u SAD-u, a na europsko tržište ušli su nakon što su 2011. preuzeli poznati brend Napster.

Nešto stariji korisnici interneta Napstera se vjerojatno sjećaju kao pionira peer2peer razmijene pjesama i kompanije koja je zadavala velike glavobolje izdavačkim kućama. Profil Napstera u međuvremenu se drastično promijenio. Danas, pod Rhapsodyjem, Napster svojim pretplatnicima nudi streamanje glazbe za nekoliko eura mjesečno.

Napster prisutan u 15 zemalja Europe

U srpnju ove godine Rhapsody je omogućio korištenje servisa Napster u 15 europskih zemalja (u Hrvatskoj još nisu dostupni), a uslijedila je i integracija usluge s brojnim vodećim mobilnim operaterima diljem Europe. Jedan od glavnih pokretača rasta za Rhapsody i širenja Napstera je veliki rast tržišta aplikacija za pametne telefone i tablete.

Strateškog partnera za razvoj mobilnih aplikacija za sve platforme Rhapsody je pronašao u Pet minuta, uspješnoj hrvatskoj tvrtki koja se specijalizirala na tržištu mobilnih aplikacija i svoje je poslovanje okrenula globalnom tržištu. Svojim korisnicima Rhapsody omogućava neograničen pristup kolekciji s više od 20 milijuna pjesama.

Umjesto za Skype, sjeli na avion za Seattle

Firma Pet minuta, osnovana u Zagrebu 2007. godine, iza sebe već ima bogato iskustvo u razvoju zahtjevnih mobilnih aplikacija i serverskih rješenja namijenjenih distribuciji glazbe. S inozemnim kompanijama surađivali su već i ranije, te su njihove reference bile dovoljno impresivne da ih Rhapsody angažira kao strateškog partnera.

"Od početka gradimo firmu fokusirajući se na američko tržište gdje smo u proteklih pet godina stekli dosta kvalitetnih referenci. Rhapsody je došao do nas putem preporuke i ušli smo u pitch za izbor partnera za razvoj mobilnih aplikacija. Cjelokupni proces je trajao oko godinu dana - prva dva kruga bili su vođeni putem e-maila, Skypea i formalnih ponuda i dokumenata. Ključni trenutak se, po meni, odigrao u trećem krugu pregovora kad smo trebali predstaviti tvrtku, tim i naše planove. Dobili smo termin za prezentaciju unutar tjedan dana, no nismo je htjeli napraviti preko Skypea i odlučili doletjeti u Seattle. Osnivač tvrtke Viktor Marohnić doletio je iz New Yorka, a ja iz Zagreba, na kraju zbog 50-minutne prezentacije", objašnjava Abrus.Otvaraju radna mjesta

Urede osim u Zagrebu imaju i u Osijeku i New Yorku. Trenutno Pet minuta zapošljava oko 60 ljudi, a zbog ugovora s Rhapsodyjem najavljuju i otvaranje novih radnih mjesta.

“Ovisnici smo o glazbi i već se dugo kunemo u streaming glazbe, čekajući dane kad ćemo imati milijunsku kolekciju singlova pod prstima. Sad imamo priliku stvarati novu generaciju takvog softvera”, izjavio je Luka Abrus, direktor tvrtke Pet minuta.

"Kroz razvojni centar ćemo otvoriti nova radna mjesta i imati priliku zaposliti najbolje hrvatske inženjere. Iznimno nam je drago što ćemo takvim vrhunskim ljudima omogućiti da u Zagrebu i Osijeku rade na projektima koji se nalaze u samom vrhu svjetske tehnologije i trendova", kaže Abrus.

"Okosnicu naše suradnje čini pet timova, a posao temeljimo na tri tehnologije - Android, iOS i Web. Oko tih tehnologija, uz dodatak Windows Phone platforme, temeljit ćemo i daljnji rast. Trenutno na projektu radi 12 ljudi, a u narednim mjesecima planiramo povećanje s još nekoliko novih zaposlenika. Kao tvrtka naravno zapošljavamo i na drugim projektima pa uvijek imamo otvoren natječaj za radna mjesta. Što se profila tiče, prvenstveno tražimo kvalitetne programere koji će se dobro uklopiti u postojeću ekipu i kulturu tvrtke, vrijedne, odgovorne i spremne konstantno ulagati u svoje znanje", kaže Abrus.

Rhapsody hvali hrvatske stručnjake

Kroz partnerstvo s Pet minuta Rhapsody je investirao u poboljšanje platforme kako bi dosegnuo još veći broj korisnika i proširio se na druga tržišta. U proteklih sedam mjeseci, dvanaest programera i testera softvera iz Pet minuta pridružilo se timu inženjera Rhapsodyja u sklopu kojeg rade na razvoju mobilnih aplikacija za Android i iOS te unaprjeđenju postojeće platforme koju koristi više od milijun pretplaćenih korisnika.

"Pet minuta je savršeni partner za nas u našem daljnjem usavršavanju mobilnih aplikacija za distribuciju glazbe na zahtjev. Njihova kombinacija izvrsnih tehničkih vještina i strasti za sve vezano uz mobile i glazbu je savršeni dodatak rastućim inženjerskim timovima u Rhapsodyju", izjavio je Brian Ringer, tehnički direktor tvrtke Rhapsody.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara