Poslodavci će određivati koliko smijete popiti na radnom mjestu

Poslodavci će određivati koliko smijete popiti na radnom mjestu

Screenshot: YouTube

U SABORU je danas usvojen  novi Zakon o zaštiti na radu kojim je poslodavcu omogućeno da, ovisno o vrsti posla, propiše dopuštenu koncentraciju alkohola u krvi na radnom mjestu ovisno o procjeni rizika.

Protiv toga ustao je HSU-ov Silvano Hrelja koji inzistira na potpunom brisanju odredbe o nula promila na radnom mjestu, pa se malo i našalio učio domjenka povodom Dana Sabora, na što je odgovorio predsjednik Sabora Josip Leko.

"U funkciji izbjegavanja svakog mogućeg licemjerstva, molim da ne servirate danas pjenušac, s obzirom da mi nemamo procjenu rizika, a ovo je naše mjesto rada. Prema tome, bar da izbjegnemo kritiku javnosti", kazao je Hrelja.

"Učinit ću kvalificirani oblik djela pa ću prekršiti pravilo i odgovarat ću za to", poručio je Leko.

Trošak žalbenog postupka snosi onaj kome je odbijena žalba na izvlaštenje

Saborska je većina danas donijela novi zakon o izvlaštenju, ignorirajući upozorenja oporbe, ali i dijela zastupnika vladajuće koalicije, da je protuustavan Vladin amandman po kojem će građani, ako im žalba na izvlaštenje bude odbijena, sami snositi troškove žalbenog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Žalba je ustavna kategorija, ovim se krši Ustav i radi pritisak na vlasnika nekretnine da odustane od žalbe, samo kako ne bi morao snositi troškove izvlaštenja", ustvrdila je Vesna Škare Ožbolt (DC).

Dodala je i kako joj nije jasno zašto je Vlada predložila promjenu dosadašnjeg rješenja, po kojem je troškove postupka snosio korisnik izvlaštenja.

Da Vlada diskriminira građane u odnosu na privatne investitore uvjeren je i laburist Dragutin Lesar. "Država ti uzima privatnu imovinu, a ako se žališ i žalba ti bude odbijena, još ćeš platiti troškove žalbenog postupka. Ovako smo ne samo raščistili s nepovredivošću vlasništva, nego ohrabrujemo građane da i oni budu investitori u nekretnine koje često po političkoj odluci postaju interesna zona izvlaštenja", tvrdi Lesar.

Amandman je podržala SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, koja je ustvrdila da oporba obmanjuje građane te da slična rješenja postoje i u drugim zakonima te da je, primjerice, troškove građanske parnice dužna snositi stranka koja izgubi spor. Smatra da će predloženo rješenje onemogućiti ulaganje žalbi iz obijesti, samo zato što netko želi napakostiti investitoru.

Željko Reiner (HDZ) uvjeren je, međutim, da je riječ o rješenju koje Hrvatsku vraća u 40-te godine prošlog stoljeća. "Tada se ljudima oduzimalo privatno vlasništvo, koje bi u svakoj demokratkoj zemlji moralo biti neprikosnoveno. Ovo je nezamislivo, iako je možda sukladno nečijem svjetonazoru. Neki očito nisu shvatili da smo mi članica EU", rekao je Reiner.

I nezavisnom Damiru Kajinu nije jasno o kakvim obijesnim razlozima govori Ingrid Antičević Marinović. "Koji su to obijesni razlozi ako netko želi na mojoj zemlji graditi hotel, koji će možda jednog dana htjeti graditi moje dijete? Moram imati pravo da branim svoje. Nije problem da se privatno uzima za školu, cestu ili vodovod, ali je problem kad se ekspropira za privatno", istaknuo je Kajin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara