Poslušajte Josipovićevu poruku uoči Pridea: Nadam se da će Splićani pokazati da su naučili što je tolerancija

Screenshot: YouTube

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Ivo Josipović obratio se javnosti povodom održavanja drugog Split Pridea te još jednom poručio kako ne podržava nasilje i diskriminaciju prema istosplonim parovima te kako se nada da će Split ove godine pokazati da je napokon prihvatio vrijednosti koje je već odavno prihvatila većina europskih zemalja.

"Nakon što sam posjetio udrugu Domine u Splitu, želio bih dati podršku vašoj odlučnosti da usprkos prošlogodišnjem iskustvu i svakodnevnim prijetnjama ustrajete u namjeri da održite drugi Split Pride.

Iako je prošla već godina dana od prve Povorke ponosa koju ste ovdje imali u Splitu, još uvijek su svježa sjećanja na nedopustivo ponašanje i govor mržnje, koji sam više puta javno osudio, kao što i danas osuđujem sve oblike pokušaja zastrašivanja i sprječavanja organizacije ovogodišnjeg skupa", rekao je predsjednik.

Naglasio je da kao predsjednik RH smatra da je borba za ljudska prava, kao i borba protiv svih oblika diskriminacije, jedna od njegovih najvažnijih zadaća.

"Svaka građanka i građanin RH treba imati pravo na slobodno izražavanje svoje spolne orijentacije i rodnog identiteta, bez opasnosti da zbog toga bude ponižavan, vrijeđan ili isključen iz društvenog ili javnog života", zaključio je.

Dodao je da se snažno protivi diskriminaciji istospolnih obitelji na koju se želi upozoriti ovogodišnjim skupom te da se nada da će registrirano partnerstvo, kakvo postoji u većini europskih država, uskoro biti zakonom regulirano i u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara