Pošto kila znanja: Treba li Jovanović intervenirati u dodatne provjere koje fakulteti organiziraju uz državnu maturu?

Pošto kila znanja: Treba li Jovanović intervenirati u dodatne provjere koje fakulteti organiziraju uz državnu maturu?

Foto: Dragan Matić/Cropix

TEK što se smirila bura oko državne mature, roditelje maturanata čeka nova glavobolja - plaćanje prijava za dodatne provjere znanja. Ukoliko budući brucoš želi iskušati sreću na nekoliko fakulteta, to bi ih moglo stajati više od tisuću kuna. Dok na zagrebačkom sveučilištu sliježu ramenima, srednje škole prizivaju ministrovu intervenciju.

U iščekivanju objave rezultata državne mature 9. srpnja, tisuće maturanata dodatno će istanjiti obiteljski proračun jer veliki broj fakulteta i dalje održava dodatne provjere znanja. Raspon provjera je, baš kao i cijena, šarolik. Na zagrebačkom sveučilištu traži ih desetak od 33 fakulteta. Primjerice, intervju na jednom od tehničkih stoji čak 500 kuna. Dvostruko povoljnija je, pak, provjera intelektualnih sposobnosti na Filozofskom. Iako bi državna matura trebala biti unificirani test, dekan Damir Boras objašnjava zašto su ekstra provjere - nužne.

"Mi smo izračunali da se ne možemo odreći toga jer razlikovnost kroz državnu maturu nije dovoljna da bismo mogli poredati naših 3.500 ljudi. Onda bi u jednom bodu bilo 50 ili 100 ljudi. Mi ipak moramo to malo finije", rekao je Boras.

Pridodaju li se troškovi za one koji na testiranja dolaze iz manjih sredina pa moraju platiti put i smještaj, logika autonomnih cjenika pojedinih fakulteta pod velikim je socijalnim upitnikom. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliša žali što nisu uspjeli izjednačiti troškove, no, kako je - tako je.

"Fakulteti su se dosjetili da su ostali bez novca i onda se uvode kojekakvi testovi inteligencije, logičkog razmišljanja i ne znam što sve ne"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate uočiti da je fakultetima to dodatni angažman i nastavnika i administracije i informatičkih službi tako da to ipak ima neku cijenu. To je trošak drugačiji od onoga na maturi, samo što maturu plaća država, a nama nitko ništa ne plaća", kaže Bjeliša.

Takva fakultetska retorika, kao ni računica, baš ne prolazi u srednjim školama. Ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić: "Kao prvi, mi obavimo sve što se tiče prijemnih ispita besplatno jer se u školi polaže državna matura. Onda su se fakulteti dosjetili da su ostali bez novca i onda se uvode kojekakvi testovi inteligencije, logičkog razmišljanja i ne znam što sve ne", rekla je Vokić.

Resorni bi ministar, smatra Vokić, trebao zauzeti jasan stav, kad je već rečeno da je sve besplatno.

"Ministarstvo, ako je već uvelo državnu maturu, mora je jasno koncipirati da ona vrijedi kao kvalifikacijski ispit, odnosno da nema dodatnih ispita. Ako postoje dodatni ispiti, onda terbaju prestati nas maltretirati u školi", kaže Vokić.

Prijave za dodatne provjere kreću od ovog ponedjeljka, no ministar se pozivom na autonomiju fakulteta, kako doznajemo, o ekstra zaradi nema namjeru oglasiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara