"Poštujte naše znakove": Pojačana kontrola prometa uz škole

Foto: Marko Todorov/Cropix

S NOVOM školskom godinom krenula je i tradicionalna akcija policije "Poštujte naše znakove". Kako bi povećali sigurnost najmlađih, uz predavanja o pravilima ponašanja u prometu prvašićima će podijeliti 40 tisuća reflektirajućih prsluka.

Pojačat će se kontrola u okolici škola i kažnjavati prekršaji, upozorava voditelj Odjela za preventivu cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija.

"Kažnjavat ćemo vozače koji neće poštivati ograničenje brzine, koje je u zonama škole 40 km/h. Jednako tako i one koji zaustavljaju i nepropisno parkiraju vozilo i na taj način djeca su manje uočljiva. Kažnjavat ćemo i vozače koji ne poštuju pješake, posebno djecu, na obilježenim pješačkim prijelazima", poručuju iz Odjela za cestovni promet.

Velik broj djece u prometu stradava u osobnom vozilu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hrvatskim cestama do kolovoza je bilo manje prometnih nesreća, poginulih osoba te ozlijeđenih u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su u Ravnateljstvu policije. Zabrinjava, međutim, da je istodobno poginulo dvostruko više djece, šestero - jedno na pješačkom prijelazu, a pet u osobnom vozilu. Gotovo 60 posto djece stradava zbog nemara, upozorava Josip Mataja, ne ulazeći u to je li razlog očito i preblaga kazna.

"Žalosno je da moramo roditelja, kojemu je valjda sigurnost njegovog djeteta bitna, uopće kažnjavati zbog toga što se nije udostojio osigurati to dijete i na siguran način ga smjestiti u autu. Vidjeli ste iz ove statistike da nam je najveći problem stradavanje djece putnika, 57 posto. Zakon je propisao kaznu od 500 kuna, samo mislim da bi se roditelji trebali zamisliti", kazao je Mataija.

"Kazna je 500 kuna. Znači, dijete ispod 12 godina ne smije sjediti naprijed. Do 5 godina moraju sjediti u posebnoj sjedalici, a od 5 do 12 godina može biti samo postolje i naravno moraju biti vezana. Jedini izuzetak je da dijete do 2 godine može biti naprijed, ali mora biti u sjedalici postavljenoj suprotno smjeru kretanja, a zračni jastuci na vozilu moraju biti isključeni", navodi voditelj Odjela za prevenciju cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Zagreb početak nove školske godine dočekao velikim prometnim gužvama

Nakon ljetnih praznika i "praznih" gradskih ulica Zagreb je početak nove školske godine dočekao standardno punim prometnicama pa su na glavnim gradskim prometnim pravcima nastajale velike gužve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara