Poticaj ECB-a će "učvrstiti nejednakost", upozorava Soros

Poticaj ECB-a će "učvrstiti nejednakost", upozorava Soros

Screenshot: SIPA

MILIJARDER George Soros upozorava da agresivna politika poticaja koju je usvojila Europska središnja banka (ECB) vodi prema "učvršćivanju nejednakosti" u EU.

Govoreći na večeri u Davosu gdje se održava Svjetski gospodarski forum, 84-godišnji investitor je ocijenio da "neumjerena ovisnost o monetarnoj politici u pravilu bogati vlasnike nekretnina dok istovremeno ne uklanja negativan pritisak na plaće". Soros je upozorenje ponovio dva puta, rekavši da će mjere "povećati nejednakost između bogatih i siromašnih" na nacionalnoj i društvenoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da "kvantitativno olakšanje" pogoduje imućnima je empirijski potvrđeno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Financijer pritom nije izrazio dvojbu da će poticaj ECB-a imati blagotvoran učinak na gospodarstva unutar i izvan eurozone. Europska središnja banka je predstavila "vrlo moćan paket mjera s kojim su nadmašena očekivanja investitora".

Upitan hoće li velika količina novog novca imati negativan utjecaj na brzinu reformi u EU, Soros je rekao da će stvaranje uvjeta za gospodarski i ekonomski rast zapravo pomoći zemljama poput Francuske i Italije da provedu neophodne zahvate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara