Poticaji i novac iz državne blagajne samo najbogatijima: Crkvi 300, a Todoriću 150 milijuna kuna

Poticaji i novac iz državne blagajne samo najbogatijima: Crkvi 300, a Todoriću 150 milijuna kuna

Foto:Vlada.hr (Arhiva)

GODIŠNJI rezultati tvrtki koje posluju unutar Agrokorova koncerna, pokazali su da je Ivica Todorić u prošloj godini, iz državnog proračuna izravno dobio čak 153 milijuna kuna. Prema podacima objavljenima na Zagrebačkoj burzi samo tvrtka Belje imala je više od sto milijuna kuna poticaja iz državne blagajne.  Bitno je naglasiti da je unatoč izravnim poticajima Belje zapravo jedini gubitaš u Agrokorovu koncernu koje je poslovalo u minusu i to za 92,36 milijuna kuna.

Žalili se na manje poticaje

Objašnjenje za loše rezultate Belja su utjecaj "financijske krize" u Hrvatskoj kao i u okruženju te manji državni poticaji. Tako se u financijskom izvještaju Belja žale da su im bitno manji poticaji za mlijeko te da im je ukinut poticaj za držanje goveda u iznosu od 1400 kuna po grlu te da je ukinut i poticaj na svinje tovljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Za Belje to znači smanjenje od 28,18 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnje razdoblje", navodi se u izvještaju Belja.

Gdje je to rezanje kada je Todorić u 2010. imao manje od 160 milijuna kuna

Todorić je podsjetimo u 2010. godini imao oko 160 milijuna kuna izravnih državnih poticaja, pa se zapravo veliko rezanje u poljoprivredi o čemu je govorio bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković kao i Jadranka Kosor gotovo i nije odrazilo na moćni Agrokor.

Kako će sada Vlada Zorana Milanovića raspodijeliti ono malo državnih poticaja, ostaje za vidjeti. No, s obzirom da je 300 milijuna kuna godišnje koje ide Crkvi postalo "tabu tema" o kojoj se ne raspravlja, vjerujemo da će i Todorić ući u tu istu kategoriju. Uostalom, valja podsjetiti da je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić otvoreno lobirao da Agrokor kupi slovenski Mercator.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara