Potpisan ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u

Potpisan ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u

Foto: Arhiva

PREDSTAVNICI Vlade i samoborskog DIV-a potpisali su Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split. DIV će za kupnju nešto više od osam milijuna dionica, ili 99,78 posto dionica Brodosplita, platiti 3,7 milijuna kuna te se obvezuje provesti odobreni Program restrukturiranja.

Ugovor je u ime Republike Hrvatske i ostalih imatelja dionica potpisao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a u ime DIV Brodogradnje d.o.o. predsjednik Uprave Tomislav Debeljak te u ime tvrtke Div d.o.o. član Uprave Darko Pappo.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i čelnici sindikata koji su oprezni u svojim ocjenama i prognozama te se nadaju da će novi vlasnik biti socijalno osjetljiv prema radnicima.

"Stvarno mislim da je ovo povijesna odluka"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija prošlog je tjedna donijela odluku o privatizaciji Brodosplita, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nazvao ju je povijesnom.

"Stvarno mislim da je ovo povijesna odluka. Hrvatska brodogradnja će sljedećih godina sigurno biti živa. Uvjeren sam da će nakon toga svojom konkurentnošću i kvalitetom kadrova koje imamo, na zdravim nogama i zdravim temeljima nastaviti funkcionirati u sklopu hrvatskog gospodarstva", rekao je Vrdoljak izrazivši nadu da će i ostala brodogradilišta krenuti tim putem.

Uoči potpisivanja ugovora s kupcem Brodosplita, DIV-om, ministar je u ponedjeljak posjetio splitski škver. Osvrnuo se na najave da će budući vlasnik otpustiti 1.600 zaposlenih od 3.300 koliko ih sada radi u Brodosplitu. Rekao je da ipak smatra kako je DIV najbolje rješenje, a da mu je alternativa likvidacija škvera prvog srpnja i to sve zbog toga što se situacija Brodosplita nije počela rješavati još prije 15 godina. Podsjetio je da su potrošene milijarde na gubitke.

"Onda se dovedete u situaciju da imate nekoliko mjeseci za završiti pregovore s jedinim ponuditeljem po pravilima Europske komisije i s ljudima koji su tu, u socijalnom stanju u kojem jesu. Kada uspiješ sve to ispregovarati, onda smatram da je to uspjeh zato što je alternativa bila nula", izjavio je Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara