Potpisana odluka: Zbog pada BDP-a nema rasta osnovice za plaće u idućoj godini

Foto: Davor Pongračić/Cropix

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potpisao je s predstavnicima sindikata javnih službi Vjerodostojno tumačenje izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće.

Naime, postojala je mogućnost dvojbenog tumačenja odredbi članka IV., koje predviđaju obveznu korekciju osnovice do 31. prosinca 2012. i članka VII. koji previđa da će se usklađivanje odgoditi za onoliko tromjesečja koliko je pad realnog tromjesečnog BDP-a trajao. S obzirom na to da je realni međugodišnji BDP u razdoblju od posljednjih izmjena i dopuna ostvario negativan međugodišnji tromjesečni rast u četiri tromjesečja, usklađivanje se odgađa za godinu dana.

Time je Vlada izbjegla obavezu isplate milijardu i pol kuna ove godine na ime usklađivanja plaća javnih službi s onima u javnim poduzećima. Na potpisivanje nije došao predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić.

Potpisanim tumačenjem ta je obveza usklađenja odgođena za godinu dana, odnosno do 31. prosinca 2013. godine. Ministar Mrsić sindikatima je zahvalio što su smogli snage za brzi dogovor te najavio nastavak pregovora o plaćama, odnosno dogovora o granskom ugovoru.

"Vlada je ovime izbjegla mogućnost tužbe koju bi sigurno izgubila"

"Čeka nas vrlo teška godina s puno odricanja, ali to je zalog da se steknu pretpostavke za rast plaća u javnim službama", poručio je Mrsić.

Predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić današnji je potpis nazvao dokazom socijalne osjetljivosti sindikata za krizu u Hrvatskoj. Podsjetio je da su se dodatkom Temeljnog kolektivnog ugovora zaposleni ove godine već odrekli 3,5 milijarde kuna koje su ugovorom imali. Poručio je da žele otkloniti mantru u kojoj je javni sektor balans društvu.

Čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec dodao je da se potpisanim ne odgađa izvršenje Sporazuma o dodatku, već samo poštuje ranije predviđeni dogovor da se on ne primjenjuje u slučaju pada BDP-a.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva u Vladu je stigla, no potpis nije stavila jer u pitanju je kaže, odgođeni sindikalizam. Ovime je tvrdi, izbjegnuta mogućnost tužbe protiv Vlade koja bi, uvjerena je Avberšek, na sudu sigurno prošla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara