Potpuni krah Sanaderovog projekta teškog milijardu kuna: Ode Spaladium u stečaj

Foto: Google Street View

CRN JE dan za Željka Žderića, direktora Konstruktora. Na zgarištu skladišta na Sirobuji konstatirao je kako je izgorio sav pohranjeni materijal, a danas je i Nagodbeno vijeće FINE poslalo tvrtku TPN Sportski grad u stečaj. Nije izglasan plan predstečajne nagodbe za koji je bilo tek minornih jedan i nešto posto vjerovnika. Glavni vjerovnik Grad Split nije bio za pa je tako tvrtka konzorcija Konstruktor, IGH i Dalekovod poslana u stečaj, potvrdio je Indexu Ivan Rude, predsjednik povjerenstva.

Tko će kupiti Spaladium? 

Rješenje još nije pravomoćno, a kada bude, imenovat će se stečajni upravitelj koji će oglasiti prodaju imovine, tj. Spaladium arene. Tko će kupiti megalomanski projekt Ive Sanadera težak milijardu kuna nije najjasnije jer su strane u tom projektu javno-privatnog partnerstva i same pred sudom. Bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum obustavio je plaćanje najma dvorane TPN-u, koji onda nije plaćao kredit kojim su tvrtke konzorcija sagradile Arenu, ali ne i poslovni toranj, komercijalni sadržaj bez kojeg projekt nema ekonomsku opravdanost. Kerum je započeo i s postupkom raskida ugovora jer su probijeni svi rokovi izgradnje. 

Radikalne mjere

Stvar se nije raščistila ni u prvoj godini mandata Kerumovog nasljednika Ive Baldasara, koji je pošto-poto htio progurati predstečajni plan kako Arena ne bi završila u stečaju. Baldasaru se činilo da je bolje da Grad preuzme upravljanje i pokuša nešto napraviti nego da sve završi na dražbi. Gradski vijećnici nisu mu dali za pravo. Bez podrške GV-a postalo je jasno da će Arena u stečaj, što je bio rasplet koji se nikako nije svidio ni bankama koje su kreditirale izgradnju. Jasno su upozorile Baldasara na obaveze koje je Grad Split preuzeo te su u slučaju crvenog svjetla za plan najavile radikalne mjere financijske izolacije.

DORH nije utvrdio elemente kaznenog djela

Nedavno je i Državno odvjetništvo donijelo zaključak kako u poslu sa Spaladium arenom, a prije svega spornim aneksima osnovnog ugovora kojima se išlo na ruku bankama i izvođačima, nema elemenata kaznenog djela. Kao što smo već pisali, anekse je potpisao HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret, uz suglasnost Gradskog poglavarstva, ne i Gradskog vijeća. U to vrijeme pročelnik za financije bio je Jurica Jurišić, suprug Inke Jurišić, dugogodišnje županijske državne odvjetnice u Splitu, danas na službi u DORH-u.

Premda je razvidno da se radi o najvećoj šteti koja je pogodila Split u 25 godina neovisnosti, DORH nije pronašao nikakvih osnova sumnje da su napravljene bilo kakve protupravnosti, nego su zaključili da je do kolapsa došlo zbog sveopće krize.   

Vlada Zorana Milanovića potpuno nezainteresirana

Baldasarov plan za spas Arene nije podržala ni Vlada Zorana Milanovića. Unatoč brojnim apelima iz Splita, premijer i resorni ministar nisu se Baldasaru ni očitovali, a sve je zasmetala nevjerojatna nonšalancija ministra regionalnog razvoja Branka Grčića, koji je pozvan na nekoliko sjednica Gradskog vijeća, i u Kerumovom, i u Baldasarovom mandatu, ali se nije udostojio odazvati. Naknadno je ustvrdio da Grad i banke moraju riješiti svoje odnose. Nije jasno zašto se država ograđuje kada u projektu sudjeluje zajedno s Gradom Splitom i ima obavezu mjesečnog izdvajanja više od milijun kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara