Potresno pismo norveškog liječnika u bolnici u Gazi: Gospodine Obama, imate li vi srce?

Potresno pismo norveškog liječnika u bolnici u Gazi: Gospodine Obama, imate li vi srce?

Foto: Guliver image/Getty images

NORVEŠKI liječnik Mads Gilbert, koji svakodnevno pokušava spasiti živote nedužnih civila u bolnici Shifa u Pojasu Gaze, uputio je pismo američkom predsjedniku Baracku Obami.

"Protekla noć je bila ekstremna. "Kopnena invazija" na Gazu rezultirala je mrtvim, krvavim, raskomadanim i teško ozlijeđenim Palestincima... Brojni ozlijeđeni, svih dobi, svi redom civili, svi nevini.

Heroji u ambulantama i svim bolnicama u Gazi rade smjene od 12 do 24 sata, blijedi su od izmorenosti i nadljudskih napora (bez plaće u bolnici Shifa u protekla četiri mjeseca). Oni brinu, pokušavaju biti razumni u ovom kaosu beživotnih tijela svih veličina i godišta, udova, onih koji mogu hodati i onih koji su nepokretni, onih koji krvare i onih koji su iskrvarili, onih koji dišu i onih koji su izdahnuli. Ljudi!

Sada, "najmoralnija armija svijeta" tretira te ljude kao životinje.

Moje poštovanje prema ranjenima nema granicu, u njihovoj odlučnosti da pomognu usred velike boli, patnje i šoka, moje poštovanje prema bolničarima nema granicu. Moja bliskost s Palestincima daje mi snagu, iako često samo želim vrisnuti, čvrsto zagrliti nekoga, plakati, zagrljajem zaštititi dijete prekriveno krvlju. Ali to si ne možemo priuštiti, a ne mogu ni oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ponovo blijeda lica. O, ne! Ponovo stižu deseci povrijeđenih. Još uvijek u ambulanti imamo lokve krvi, hrpe krpa natopljenih krvlju koje moramo počistiti. Čistači lopatom čiste krvavu odjeću, komade tkiva, kosu ubijenih... Sve to kako bi sve bilo spremno za sljedeće žrtve. I onda sve ispočetka. Više od 100 osoba smo primili u posljednja 24 sata u bolnici Shifa. Previše i za dobro opremljenu bolnicu, ali mi ovdje nemamo struje, vode, lijekova, kreveta, instrumenata, operacijskih sala, monitora... Sve je hrđavo jer je doneseno iz muzeja starih bolnica. Ali, ti heroji se ne žale. Oni odlučno nastavljaju sa svojim radom, poput velikih ratnika.

I dok vam pišem ove riječi, sam na krevetu, suze mi teku - beskorisne suze boli i tuge, bijesa i straha. Ovo se ne događa!

Upravo sada, orkestar izraelskog ratnog stroja počinje opet svoju groznu simfoniju. Upravo sada, rakete izraelske mornarice slijeću na obalu, iznad nas lete avioni F16 i helikopteri Apache. Toliko toga napravljeno i financirano od strane SAD-a.

Gospodine Obama, imate li vi srce? Pozivam vas da provedete jednu noć s nama u bolnici. Uvjeren sam da bi to promijenilo povijest. Niko sa srcem i tolikom moći ne bi mogao otići iz bolnice Shifa, a da ne ostane odlučan u namjeri da zaustavi pokolj palestinskog naroda.

Ali, oni bez srca, nemilosrdni, ponovo su isplanirali napad na Gazu. Rijeke krvi nastavit će teći u noći. Čujem da su upalili svoje instrumente smrti. Molim vas, učinite što možete. Ovo, ovo se ne može nastaviti!".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara