Potvrđena autentičnost telefonskog razgovora proruskih pobunjenika nakon pada zrakoplova

Potvrđena autentičnost telefonskog razgovora proruskih pobunjenika nakon pada zrakoplova

Screenshot: YouTube

TELEFONSKI razgovor dvojice proruskih pobunjeničkih vođa koji su snimile ukrajinske sigurnosne službe i koji dokazuje da su njihovi ljudi srušili civilni zrakoplov autentičan je, potvrdili su američki stručnjaci, a objavilo u nedjelju američko veleposlanstvo u Kijevu.

"Audiopodatke koje je medijima ustupila ukrajinska sigurnosna služba ispitali su analitičari obavještajne zajednice, koji su potvrdili da je riječ o autentičnom razgovoru dvojice poznatih separatističkih vođa, na temelju usporedbe glasova s audiosnimaka sa snimkama glasova poznatih separatista", ističe veleposlanstvo u priopćenju.

Kako se navodi u priopćenju, glavna teza, koja se "temelji na nekoliko elemenata", jest da je "zrakoplov na letu MH17 jvjerojatno srušen raketom zemlja-zrak SA-11 (Buk), ispaljenom s teritorija koji kontroliraju separatisti na istoku Ukrajine".

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) u četvrtak navečer je objavila snimku razgovora koji, kako tvrdi SBU, vode dvojica pobunjeničkih vođa nakon obilaska mjesta pada zrakoplova.

 "Zrakoplov su srušili dečki s kontrolne točke Černjuhin. Raspao se u zraku", kaže jedan od njih, "Major".

- "Pa što?", pita drugi, "Grk".

- "To je sto posto civilni zrakoplov" (...)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- "Ima li oružja?"

- "Ne, nema, samo civilne stvari".

- "A dokumenti?"

- "Našli smo jedne, nekog indonezijskog studenta".

Toj snimci je prethodio razgovor pobunjeničkog vođe Igora Bezlera, koji je ruski državljanin, i pukovnika ruskih vojnih obavještajaca Vasilija Geranjina, njegova časnika za vezu, navodi Kijev.

- "Upravo smo srušili zrakoplov (...) Pošli smo ga tražiti i fotografirati", rekao je Bezler.

Iznoseći te informacije, načelnik ukrajinske sigurnosne službe Valentin Nalivajčenko rekao je da je riječ o razgovorima "časnika GRU-a (ruska vojna obavještajna služba) koji su presretnuti i zapisani u skladu sa zakonom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara