Potvrđena optužnica za ratni zločin u Trpinji, okrivljenici ostaju u pritvoru

Potvrđena optužnica za ratni zločin u Trpinji, okrivljenici ostaju u pritvoru

Ilustracija: Arhiva

OPTUŽNO vijeće osječkoga Županijskog suda potvrdilo je danas optužnicu osječkoga Županijskog državnog odvjetništva protiv desetorice okrivljenika za kaznena djela ratnog zločina protiv civila i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Trpinji 1991. godine, izvijestio je danas taj sud.

Optužno vijeće produljilo je okrivljenicima istražni zatvor u kojem su od srpnja prošle godine, a koji može trajati do pravomoćnosti presude. Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je da im se produlji pritvor zbog opasnosti od bijega i zbog posebno teških okolnosti u kojima su počinjena kaznena djela za koja im prijeti dugotrajna zatvorska kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi su da su zapovijedali i sudjelovali u protuzakonitom lišavanju slobode civila hrvatske narodnosti, njihovu zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju te zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju hrvatskih branitelja. Tako su usmrćene 24 osobe, 17 civila i sedam hrvatskih branitelja.

Okrivljenike se tereti da su ta kaznena djela počinili u Trpinji od 14. rujna do kraja studenoga 1991., tijekom oružane pobune lokalnoga srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske te napada udruženih snaga JNA, pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na Vukovar te pripadnika paravojnih i pararedarstvenih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara