Povezivanje: Kineska poduzeća traže partnere u Njemačkoj

Povezivanje: Kineska poduzeća traže partnere u Njemačkoj
Ilustracija: freeimages.com 
 
KAD se kineski gradovi predstavljaju u Njemačkoj manje se radi o pokušaju privlačenja turista, a više o poticanju gospodarstva. Huizhou je primjerice kineska "silicijska dolina". Njegova poduzeća traže partnere.
 
"Već u školi sam bio navijač njemačke nogometne reprezentacije." Tim očitovanjem je Yang Pengfei, direktor posebne industrijske zone južnokineskoga grada Huizhoua, odmah stekao simpatije njemačkih poduzetnika i potencijalnih partnera kineskih tvrtki iz njegovoga grada.
 
Huizhou leži nasuprot Hongkonga - odmah pored Shenzhena, gdje je prije 30 godina započelo kinesko "gospodarsko čudo". 1992. je u gradu Huizhouu osnovana gospodarska zona, a posljednjih godina se tu razvila prava "silicijska dolina". U Europi je zacijelo najpoznatije poduzeće iz toga grada TCL, koje je 2004. godine preuzeo francuski telekomunikacijski koncern Alcatel. Blagajne tamošnjih poduzeća su pune. Ona zato žele preuzimanjem dijelova ili cijelih poduzeća u Njemačkoj upoznati njihove tehnologije i osvojiti nova tržišta.
 
Suradnja ravnopravnih
 
Yang Pengfei je doveo deset poduzetnika. Jedan od njih je Yu Zhengming, šef poduzeća TTC Investment. To se poduzeće specijaliziralo na elektroniku za kooperante u auto-industriji, LED-tehniku i dodirne monitore za mobilne telefone, računala i druge aparate (touchscreen). BMW-ova tvornica u Münchenu opremljena je njegovim LED-svjetiljkama. A s najvećim kooperantom auto-industrije Boschom TTC surađuje već godinama. Njemačka tehnologija i kineski troškovi proizvodnje nepobjediva su kombinacija, smatra Yu Zhengming. "Mogu zamisliti razgovore s njemačkim poduzećima o suradnji kod proizvodnih procesa kao i uspostavi zajedničkih istraživačkih i razvojnih centara."
 
On si, dakle, zamišlja suradnju ravnopravnih partnera. Za Wanga Weija, direktora konzultantskog poduzeća KPMG zaduženog za Kinu, to je posebnost ove skupine poduzetnika: "Velika tehnološka gustoća poduzeća iz Huizhoua je dojmljiva - primjerice na području autoelektronike. To ima veze i s njemačkim investicijama u Kini." Kod LED-tehnike kineska poduzeća su dalekosežno umrežena. "Tu su i tvrtke visoke tehnologije na području mobilnog interneta i cloud-somputinga. Po tome se ova gospodarska zona razlikuje od brojnih drugih industrijskih zona u Kini", kaže Wang u razgovoru za DW.
 
Takva poduzeća pridonijela su da je gospodarstvo grada Huizhoua posljednjih godina raslo dvostruko brže nego kineski prosjek.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zašto se Yang Pengfei odlučio da prvo predstavljanje svoga grada i njegovih poduzeća održi u njemačkom Kölnu, on objašnjava ovako: "Köln je blizu Ruhrskog područja koje ima jaku industrijsku osnovu i koje je uspješno prošlo strukturnu preobrazbu. Područje oko Kölna poznato je po strojogradnji, novim materijalima i novim energijama. To su upravo ona područja na kojima težimo suradnji s Njemačkom."
 
Michael Josipović: Dobrodošli u Köln
 
U slučaju da neka poduzeća iz Huizhoua žele otvoriti podružnicu u Kölnu, zamjenik voditelja gospodarskog odjela grada Kölna Michael Josipović već ima ponudu: "Imamo informacijsku brošuru koja točno pokazuje koji dokumenti su potrebni. I jamčimo, kad svi dokumenti budu dostavljeni, da će postupak dopuštanja trajati najduže četiri tjedna."
 
To je u Njemačkoj bez premca. Ponuda vrijedi za sve kineske investitore i dio je inicijative za Kinu, koju je grad Köln pokrenuo 2005. godine. Izgleda da ona donosi plodove. Jer, desetina kineskih poduzeća, od preko 2.000, koja u Njemačkoj imaju centralu, predstavništvo ili joint-venture, smjestila se u Kölnu.
 
Njemačko znanje i kineski novac
 
Svojim zanimanjem za Köln i Njemačku poduzeća iz južne Kine misle ozbiljno i kelnsku konzultantsku tvrtku Eutech su odredila kao svoju predstavnicu u Njemačkoj. To se očito isplatilo. Jer, pred dolazak kineskih poduzetnika u Köln svakom poduzeću je pronađen odgovarajući potencijalni partner. "Moraju sondirati kakvi interesi postoje na obje strane. A onda se polako moraju približiti", kaže Carsten Riemer, odvjetnik u Eutechu.
 
Kod njemačkih poduzeća postoji zanimanje, kao i rezerve. Kineski investitori u Njemačkoj ne uživaju najbolji ugled. To je i pitanje mentaliteta, kaže Riemer. Upravo je susreo njemačkog poduzetnika koji za istraživanje i razvoj treba novac. "Ali, mogu zamisliti da on mora u sebi preskočiti vlastitu sjenu. To će se vjerojatno češće događati da će Nijemci za daljnju ekspanziju svoga poduzeća trebati novac, ali će morati naučiti dijeliti", kaže Riemer u razgovoru za DW.
 
Njemačko znanje i kineski novac - i na tu kombinaciju ćemo se zacijelo morati naviknuti. Susreti kao ovaj stvaraju povjerenje i simpatije, kaže Riemer. Yang Pengfei je svakako sljedećom prognozom povećao simpatije među nijemcima: "Mislim da će njemačka nogometna reprezentacija ući u finale. A ako budu dobro igrali, Nijemci mogu biti svjetski prvaci."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara