Povjerenstvo predlaže da se odmah omogući izrada i izdavanje lijekova od marihuane

Povjerenstvo predlaže da se odmah omogući izrada i izdavanje lijekova od marihuane

Foto: Hina

POVJERENSTVO za medicinsku primjenu kanabisa predložilo je ministru Vargi da se i prije registracije lijekova s THC-om i drugim kanabionoidima hrvatskim ljekarnama odobri izrada magistralnih i galenskih pripravaka na bazi konoplje za određenog pacijenta na liječnički recept, javlja Novi list.

Povjerenstvo je ocijenilo da bi se takvim odobrenjem premostilo vrijeme potrebno za registraciju lijekova dostupnih na europskom tržištu, a pacijentima osigurali pripravci na bazi kanabisa izrađeni prema standardiziranoj recepturi i usklađeni sa stručnim normama.

Pozivajući se na veliko iskustvo iz ljekarničke prakse u području izrade i kontrole kakvoće magistralnih i galenskih pripravaka, Povjerenstvo predlaže "izradu takvih pripravaka na bazi medicinske konoplje što bi bila prijelazna faza dok farmaceutska industrija ne registrira lijekove koje sadrže THC i druge kanabinoide. Kako bi se osigurala njihova učinkovita i sigurna primjena, ljekoviti pripravci, ali i biljna sirovina iz koje se izrađuju, moraju udovoljavati farmaceutskim kriterijima kvalitete te biti standardizirani na udio glavnih kanabinoida," piše u zaključcima Povjerenstva koje predlaže primjenu precizno doziranih pripravaka za inhalaciju i oralnu primjenu.

Postupak legalizacije najkasnije do lipnja

Ukoliko Ministarstvo usvoji preporuke Povjerenstva, u ljekarnama bi se mogli nabaviti  pripravci iz cvijeta marihuane za inhalaciju pomoću vaporizatora ili oralni pripravci iz ekstrakta biljke u obliku ulja.

Kako piše Novi list, Povjerenstvo je odredilo tri tipa biljne sirovine koja bi se koristila za tu namjenu, prema udjelu glavnih kanabinoida. Predlažu da se dozvoli uzgoj ili uvoz sorti konoplje tri tipa, ovisno o udjelima tetrahidrokanabionola (THC) i kanabidiola (CBD).

Da bi lijekovi od kanabisa pronašli put do hrvatskih ljekarni mora se izmijeniti Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept tako da se u njega uvrste supstance konoplje i omogući korištenje medicinskih inhalatora.

Ministarstvo zdravlja će postupak legalizacije konoplje započeti nakon što Povjerenstvo završi stručnu analizu, a to se očekuje najkasnije do lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara