Povjerenstvo za nadzor Interpolovih dokumenata razmatra Hernadijev slučaj

Screenshot: Interpol

NA INTERPOLOVIM stranicama više nema međunarodne tjeralice za predsjednikom uprave mađarske naftne kompanije MOL Zsoltom Hernadijem jer taj slučaj revidira Interpolovo povjerenstvo za nadzor, objavila je u ponedjeljak mađarska novinska agencija MTI.

"Interpol je za MTI rekao kako je Hernadijev slučaj upravo u razmatranju Povjerenstva za nadzor Interpolovih dokumenata (CCF)", javio je MTI. Dok traje ta revizija, Interpol neće objaviti nikakav drugi podatak, dodaje se u priopćenju.

Mediji su u ponedjeljak uočili kako Hernadija više nema na Interpolovoj tjeralici, iako ga Hrvatska od listopada traži zbog optužbe za korupciju.

CCF može predložiti mjere poput blokiranja podataka iz Interpolove baze podataka. Kad revizija završi, povjerenstvo će odlučiti hoće li izbrisati podatke iz baze, obnoviti ih ili ih dopuniti, javlja MTI.

Mađarski news portal hvg.hu objavio je kako je Hernadijevo ime skinuto prije dva tjedna zbog "suspenzije postupka". Vlasti koje su izdale nalog najvjerojatnije su ga povukle, navodi portal.

Glasnogovornica hrvatskoga MUP-a Jelena Bikić izjavila je Hini da MUP nije tražio uklanjanje tjeralice za Hernadijem, a kad su vidjeli da je nema na Interpolovim stranicama, tražili su službeno objašnjenje u sjedištu Interpola u Lyonu.

Od Uskoka, na čiji je zahtjev MUP lani raspisao tjeralicu, zasad se nije mogao dobiti komentar.

No od glasnogovornika i suca istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da je rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv Hernadija još na snazi. Devčić, koji je na prijedlog Uskoka odredio istražni zatvor Hernadiju, kazao je Hini da nije od Uskoka dobio prijedlog za opoziv tog rješenja.

Glasnogovornik MOL-a Domokos Szollar rekao je za mađarsku novinsku agenciju MTI kako su u kompaniji doznali da Hernadijevo ime više nije na tjeralici, no nisu ništa dodatno komentirali.

Sumnjiče ga da je podmitio Sanadera

Hernadi je osumnjičen u Hrvatskoj da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog raspisani su za Hernadijem nakon što mu je u rujnu prošle godine zagrebački Županijski sud odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Uskok je tražio istražni zatvor protiv Hernadija nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Istraga protiv Hernadija prekinuta je u prosincu 2012. i ponovno pokrenuta nakon ulaska u EU.

Zbog slučaja Hypo i Ina-Mol, Sanader je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

Zbog izmjene zakona Hernadi ima pravo na novu žalbu u slučaju Ina-Mol

Predsjednik uprave Mola Zsolt Hernadi, za kojega se danas utvrdilo da ga zbog revizije nema na Interpolovoj internetskoj stranici unatoč hrvatskoj tjeralici radi podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera, moći će se pred hrvatskim sudom još jednom žaliti na istragu u slučaju Ina-Mol.

Uskok je večeras objavio da zbog izmjena i dopuna zakona raniji "nalog" treba zamijeniti novim "rješenjem" o provođenju istrage na koje Hernadi ima pravo žalbe.

"Navedeno rješenje o provođenju istrage dostavlja se branitelju okrivljenika po službenoj dužnosti koji u roku od osam dana od primitka rješenja ima pravo žalbe o kojoj odlučuje nadležni sud. Sukladno izmjenama Zakona o kaznenom postupku, pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage započinje kazneni postupak", izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Kada je zagrebački Županijski sud prošle jeseni na Uskokov zahtjev odredio pritvor Hernadiju i otvorio mogućnost za raspisivanje europskog uhidbenog naloga, nije želio razmatrati Hernadijevu žalbu. Sud je zaključio da o žalbi može raspravljati tek kada nastupe posljedice odluke o njegovu pritvaranju odnosno kada Hernadi eventualno bude uhićen i izručen Hrvatskoj.

Zbog toga su Hernadijevi hrvatski odvjetnici podnijeli i ustavnu tužbu koju je najviše pravosudno tijelo zaprimilo u siječnju.

Zatvor za Hernadija Uskok je zatražio nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši kako čelnik Mola nema veze s podmićivanjem bivšeg premijera Sanadera, osuđenog na 10 godina zatvora jer je, među ostalim, Molu omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini.

No, u međuvremenu njegova je tjeralica, bez znanja hrvatskog suda, tužiteljstva ili policije, nestala s Interpolove stranice. Mađarska agencija MTI večeras je objavila da na Interpolovim stranicama više nema međunarodne tjeralice za Hernadijem jer taj slučaj revidira Interpolovo povjerenstvo za nadzor koje može blokirati podatke iz baze. Kad revizija završi povjerenstvo će odlučiti hoće li izbrisati podatke iz baze, obnoviti ih ili ih dopuniti, tvrdi MTI citirajući Interpol.

Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuta nakon ulaska u EU. Mol je zauzeo stav da je raspisivanjem tjeralice i europskog uhidbenog naloga Hrvatska prekršila zakone Unije, a Hrvatska je u siječnju protiv Mola podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi u kojoj traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara