Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupke protiv Popijača i Cesarika

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupke protiv Popijača i Cesarika

Foto: Hina

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa u petak je pokrenulo postupke za utvrđivanje sukoba interesa HDZ-ova saborskog zastupnika Đure Popijača zbog nesklada između prijavljene imovine i stvarnog imovinskog stanja, te protiv zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika jer nije postupio po ranijoj odluci Povjerenstva kojom mu je naloženo da u roku 30 dana odstupi s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a.

Povjerenstvo je u slučaju ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš, koja je prijavljena zbog navodnog nesklada nekretnina u imovinskoj kartici, odlučilo ne pokretati postupak jer je Mrak Taritaš opravdala nesklad i dostavila novu imovinsku karticu u kojoj je sve razjašnjeno.

Izvjestiteljica Povjerenstva u Popijačevu slučaju Tatjana Vučetić pojasnila je da se postupak pokreće zbog nesklada u površinama parcela koje je Popijač prijavio u svojim imovinskim karticama od kada je bio ministar gospodarstva i nakon što je stupio na dužnost saborskog zastupnika u mandatu od 2011. do 2015.

Cesarik nije odstupio s dužnosti predsjednika upravnog vijeća HZZO-a

"Nesklad je dosta velik i ne može se smatrati greškom u pisanju ili zanemarivom pogreškom", kazala je Vučetić. Bitnim elementom za njihovu odluku ocijenila je to što Popijač nije prijavio postojanje trgovačkog društva "Energo-Slatina" u vlasništvu njegove supruge u vrijeme kada je bio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, te sada kada je saborski zastupnik.

Davorin Ivanek, izvjestitelj u slučaju zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, rekao je da Cesarik nije postupio po ranijoj odluci Povjerenstva kojom mu je naloženo da u roku 30 dana odstupi s dužnosti predsjednika upravnog vijeća HZZO-a.

Cesarik je tu dužnost nastavio obavljati još tri mjeseca nakon isteka roka, sve dok HZZO nije proglašen pravnom osobom od posebna interesa za Hrvatsku, dodao je Ivanek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara