Povratak recesije u Grčkoj

Povratak recesije u Grčkoj

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schaeuble, domaćin gospodarskog summita G7 u Dresdenu, u petak je ocijenio da "pozitivne objave" grčke vlade "ne odražavaju u potpunosti" napredak ostvaren u razgovorima između Atene i njezinih vjerovnika.

Grčka vlada ovaj je tjedan, nakon napetih višemjesečnih pregovora čiji je cilj deblokirati financijsku pomoć Ateni, dala naslutiti da se sklapanje dogovora očekuje svakog trenutka. No grčki partneri tu su informaciju jednoglasno opovrgnuli.

Schaeuble je još u srijedu navečer rekao da je iznenađen informacijama koje stižu iz Atene, a ostali dužnosnici nazočni u Dresdenu, među kojima čelnica MMF-a Christine Legarde i europski povjerenik Pierre Moscovici, kazali su kako je do konačnog sporazuma ostalo još "puno posla".

Grčka agencija za statistiku Elstat u petak je potvrdila informaciju o povratku Grčke u recesiju u prvome tromjesečju 2015., obilježenom padom investicija od 7,5 posto.

Procjene od 13. svibnja pokazale su da je bruto društveni proizvod pao za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u kojem je također pao za 0,4 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine. Pad BDP-a dva tromjesečja zaredom označava ulazak zemlje u recesiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara