Povratak šerifa: Kalmetu je oživio zadarski SDP

Foto: Luka Gerlanc / Cropix

RIJETKO su se gdje rezultati lokalnih izbora iščekivali s manje neizvjesnosti nego u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji. I gradonačelniku Božidaru Kalmeti i županu Stipi Zriliću pobjeda je u prvom krugu izmakla za dlaku. Drugi krug bio je tek potvrda ishoda koji se očekivao mjesecima.

Još jednom se Zadar tako potvrdio kao neosvojiva HDZ-ova utvrda. Nakon uvjerljive Kalmetine pobjede (u drugom je krugu osvojio 57 posto glasova, naspram 40,38 posto SDP-ovog kandidata Ive Bilića) većina će tek odmahnuti rukom i kazati da se ništa drugo nije moglo ni očekivati. No, prava je priča o HDZ-ovom "neosvojivom gradu" ipak nešto složenija.

Zaboravljena SDP-ova pobjeda

Vratimo se nešto manje od dvije godine unazad, u prosinac 2011. godine. Kukuriku koalicija Zorana Milanovića tada je uvjerljivo osvojila vlast na parlamentarnim izborima. HDZ, stranka načeta korupcijskim aferama, jednostavno je morala pasti.

Vrlo važan i posebno zanimljiv izborni rezultat je SDP-ova lista tada ostvarila upravo u Zadru. Za listu Kukuriku koalicije, predvođenu SDP-om, glasalo je 40,35 posto birača, dok je koalicija HDZ-a i Kerumovog HGS-a dobila tek 27,17 posto glasova. Zadrani i Zadranke tako su prvi puta okrenuli leđa HDZ-u.

Vodstvo zadarskog SDP-a bilo je iznimno ohrabreno takvim rezultatom. Već su počeli ozbiljno kalkulirati s mogućnošću preuzimanja vlasti u gradu na lokalnim izborima. Planovi su im se, kao što smo vidjeli, izjalovili. No, zadarski SDP ovoga puta ne može pripisati poraz isključivo tradicionalnoj sklonosti birača u tom gradu HDZ-u, a posebno Kalmeti.

Nisu vjerovali svojim ljudima, ali vjerovali su Hypo bankaru

SDP je izbore u Zadru izgubio onoga trenutka kada su objavili ime svog kandidata za gradonačelnika. U svoje kadrove nisu imali dovoljno povjerenja pa su se odlučili za nestranačkog čovjeka. Ivo Bilić možda i jeste uspješan biznismen, ali u kampanju je ušao člana Uprave Hypo banke, jedne od najnepopularnijih bankarskih institucija na Balkanu i šire.

Činjenica da je Bilić u Upravu Hypo Alpe Adria banke ušao tek u prosincu 2009. godine, te da shodno tome najvjerojatnije nije povezan s aferom koja se povezuje s njegovim poslodavcem, za ovu priču nije najmanje bitna. SDP u Zadru u startu se postavio kao gubitnik: ne samo da su za gradonačelnika kandidirali Hypo bankara, već su biračima vrlo jasno poručili kako nikoga od svojih članova ne smatraju sposobnim da vodi grad.

Kalmetin povratak iz mrtvih

Kalmeti su se vrata prema pobjedi, koja mu je očajnički bila potrebna, nakon toga širom otvorila. Nije nikakva tajna da Kalmeta, koji je godinama spadao u red najvažnijih HDZ-ovih operativaca, ne uživa povjerenje šefa stranke Tomislava Karamarka. S obzirom na jaku stranačku bazu kojom Kalmeta raspolaže, Karamarko ga se nije mogao otvoreno odreći.

No, svakako ga je morao ukloniti s nacionalne pozornice. Kalmetin povratak u Zadar, grad kojim je upravljao u razdoblju od 1994. do 2003. godine, bila je najlogičnija opcija. HDZ-u je u Zadru trebao snažan kandidat kako se poraz iz 2011. ne bi ponovio, a Kalmeti je trebala "sigurna luka" u kojoj njegova egzistencija ni na koji način neće biti ugrožena. Stvar je tako očigledno razriješena na obostrano zadovoljstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara