Poziv najboljim nastavnicima da se uključe u izradu reforme za bolje obrazovanje

Poziv najboljim nastavnicima da se uključe u izradu reforme za bolje obrazovanje

Foto: FAH

NAJBOLJE odgojitelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike, koji su u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) promovirali u zvanje mentora i stručnih suradnika, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sabina Glasovac pozvala je da pridonesu velikom izazovu koji je pred nama ove godine - izradi cjelovite kurikularne reforme.

"Vas najbolje od najboljih u hrvatskom obrazovnom sustavu pozivam da date svoj doprinos jednom velikom izazovu koji nas čeka ove godine - izradi kurikularne reforme na kojoj će se angažirati više od 300 praktičara iz sustava", istaknula je Glasovac na svečanosti na kojoj su promovirana 327 odgojno-obrazovna radnika. Među promoviranima su 42 djelatnika u predškolskim ustanovama, 180 učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama te 105 nastavnika i stručnih suradnika u srednjim školama i učeničkim domovima.

Glasovac smatra da su promovirani najkompetentniji ljudi koji mogu reći na koji način hrvatski sustav obrazovanja može ići naprijed kako bismo osigurali kvalitetno društvo i gospodarstvo te je pozvala sve da se jave na javne pozive te tako pomognu učenicima, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i svima da hrvatski sustav odgoja i obrazovanja bude kvalitetniji nego što je danas.

Svečanu promociju mentora i savjetnika organizirali su MZOS i Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) kako bi, istaknuto je, pokazati da je rad odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, a posebno onih koji se ističu svojim zalaganjem i radom s učenicima, prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Uz Sabinu Glasovac, odluke o napredovanju promoviranima je uručio te im čestitao i ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović i također ih pozvao na zajednički rad na poboljšanju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava iako, istaknuo je, "znamo da rad učitelja i nastavnika nije uvijek društveno i materijalno valoriziran". Uvjeren je kako se reforma ne može provesti bez kvalitetnih i motiviranih odgojno-obrazovnih radnika te, s tim u vezi, izrazio i očekivanje će promovirani i dalje nastaviti s voljom i entuzijazmom kvalitetno pridonositi poboljšanju sustavu odgoja i obrazovanja.

Zapreke i odgovornost učitelja i nastavnika

U ime onih koji su svečano promovirani u petak, za priznanja zahvalila je nastavnica solfeggia iz Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu Marija Berać Jozić. Osvrnula se na težinu i zapreke na koje nailaze učitelji u svom poslu, ali i podsjetila na odgovornost koju imaju u današnjem društvu. "Danas smo možda više nego ikad svjesni koliko je prenošenje ne samo obrazovnih, nego i odgojnih vrijednosti, krucijalno za razvoj i napredak društva te koliko je upravo odgojno-obrazovni sustav onaj presudni kotač koji se samo iznimnom predanošću i posvećenošću može zavrtjeti i učiniti i ovo naše društvo i svijet boljim i naprednijim", istaknula je Berać Jozić.

Hrvatska Vlade donijela je u travnju prošle godine odluku o koeficijentima složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima, kojom je koeficijent za izračun plaća mentorima povećan za šest posto, a savjetnicima za osam posto. U sustavu odgoja i obrazovanja je više od 65 tisuća odgojno-obrazovnih radnika, a promoviranih mentora i savjetnika oko pet tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara