Pred Francuskom novi izazovi: Započelo jačanje dijaloga s muslimanskom zajednicom

Pred Francuskom novi izazovi: Započelo jačanje dijaloga s muslimanskom zajednicom

Foto: FAH

FRANCUSKA je ovaj tjedan predstavila planove za jačanje dijaloga s muslimanskom manjinom u zemlji jer se pokazalo da se njezina službena organizacija ne može nositi s izazovima islamističke radikalizacije.

Nakon napada francuskih islamista na satirički časopis Charlie Hebdo i košer trgovinu u Parizu prošli mjesec, u kojima je poginulo 17 ljudi, jako se povećao broj napada na francuske džamije, dovodeći najveću muslimansku manjinu u Europi u središte pozornosti.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je u srijedu da će se vlada dva puta godišnje konzultirati s cijelim nizom muslimanskih čelnika, ne samo onima iz službenog Francuskog vijeća muslimanske vjere (CFCM), nego i imamima i intelektualcima koji u njemu nisu zastupljeni, o problemima s kojima se suočava njihova zajednica.

Tečajevi o građanskim pravima i dužnostima za imame

Francuska će također promicati sveučilišne tečajeve o građanskim pravima i dužnostima za imame, koje će morati pohađati i islamski svećenici u zatvorima, bolnicama i oružanim snagama, rekao je.

Kao i druge zapadne države, Francuska ima problem odlaska mladih muslimana u Siriju i Irak u borbu za Islamsku državu, a zatvori su postali glavno mjesto njihove radikalizacije.

"Želimo formirati što je moguće više reprezentativan forum", rekao je ministar za Le Monde. "Moramo omogućiti svim predstavnicima tolerantnog i miroljubivog islama da mirno raspravljaju o problemima i rješavaju ih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odluka je na neki način potvrda da CFCM, koji je vlada osnovala 2003. kako bi pomogla u rješavanju problema pet milijuna muslimana u Francuskoj, nije učinkovit.

Vlada je željela jedno tijelo koje bi govorilo u ime francuskih muslimana i promicalo verziju islama koja je u skladu sa sekularnom državom.

U Francuskoj preko pet milijuna muslimana

No CFCM razdiru podjele između suparničkih skupina, posebice onih povezanih s Alžirom, Marokom i Turskom, koje svaka pojedinačno podržavaju džamije svojih zajednica u Francuskoj.

CFCM zbog toga ne postiže napredak u gorućim pitanjima kao što je obrazovanje imama i svećenika ili reguliranje halal klanja. Njegovi članovi ne mogu se čak složiti o početku ramazanskog posta.

Mohamed Moussaoui, predsjednik CFCM-a od 2003. do 2013., rekao je nedavno da je to vijeće promašaj i da muslimanski čelnici moraju bolje surađivati s lokalnim džamijama i obrazovati imame i svećenike kako bi spriječili radikalizaciju mladih muslimana.

Cazeneuve je rekao da želi da forum počne s radom prije početka ramazana sredinom lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara