Predebeli za bitku: Američka vojska ove godine otpustila 15 puta više vojnika zbog prekomjerne težine

Foto: AFP

15 PUTA više vojnika otpušteno je ove godine iz američke vojske zbog pretilosti nego u pet ranijih godina. S obzirom na povećan broj regruta koji bivaju odbijeni također zbog prekomjerne tjelesne težine, država je tu situaciju počela promatrati kao problem nacionalne sigurnosti.

Američka vojska otpušta svoje pripadnike kako bi smanjila potrošnju, a prvi koji su na redu za otpuštanje su oni koji su pali na zdravstvenom zbog pretilosti. Tijekom posljednjih 10 mjeseci iz tog je razloga otpušteno čak 1.625 vojnika, javlja Washington post.

U posljednjih 15 godina broj pretilih vojnika se utrostručio. Ustanova zadužena za vojno zdravstvo priopćila je da je 2010. godine 86.186 zaposlenika američke vojske (oko 5,3 posto) imalo barem jednu dijagnozu povezanu s pretilošću. Najviše pretilih je bilo među ženama starijima od 40 godina koje služe u Ratnom zrakoplovstvu. Najdiscipliniranijima su se pokazali marinci i drugi vojnici mlađi od dvadeset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Testiranja su prestroga, tretiraju nas kao potrošnu robu"

Vojnici se žale da su testiranja kojima ih podvrgavaju prerigorozna te da zbog njih snažni i zdravi vojnici nepravedno ostaju bez posla. Blogovi i forumi se pune reakcijama vojnika i njihovih rođaka koji kritiziraju strožu politiku američke vojske vezanu uz tjelesnu težinu. Žale se da ih država tretira kao potrošnu robu.

Prekomjerna tjelesna težina i nedostatak kondicije su postali i glavni uzrok odbijanja novih vojnika. "Od 25 posto prijavljenih koji bi mogli upasti, 65 posto nije u stanju proći tjelesno testiranje prvoga dana. Mladi ljudi koji nam se žele pridružiti ne mogu trčati, skakati, baciti se na pod ni kotrljati", rekao je umirovljeni general pukovnik Mark Hertling tijekom govora 2009. godine kada je istaknuo i da oko 75 posto civila koji žele postati američki vojnici to ne mogu upravo zbog - prekomjerne tjelesne težine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara