Prednosti Europske unije: "Za mjesec dana u Irskoj zaradim više nego za godinu dana u Hrvatskoj"

Foto: Guliver Image / Getty Images

PROŠLO je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije (1. srpanj 2013). Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

Velika većina ispitanika, njih 85% kaže da ulaskom Hrvatske u EU nisu osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama Unije. I dok neki ispitanici komentiraju kako im se čini da je sada još teže pronaći posao u inozemstvu, drugi podsjećaju da za hrvatske građane postoje ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"I dalje trebamo radne dozvole za sve razvijene zemlje u Europskoj uniji", kaže jedan od ispitanika, a drugi se žali na europsku birokraciju: "Puno pisanja i osobnih podataka i sve to uzalud. Ja sam inženjer elektrotehnike s dobrim radnim stažem u struci, a odlično govorim i pišem engleski, talijanski, arapski i ruski jezik."

Od pristupanja Hrvatske Uniji, posao u EU pronašlo je 8% ispitanika. "Preselio sam u Irsku i u par mjeseci pronašao posao. U mjesec dana zaradim skoro koliko sam u Hrvatskoj zaradio u godinu dana", kaže jedan ispitanik.

Drugi ispitanik smatra da ograničenja zapošljavanja stranih radnika nisu velika prepreka: "Čak i u zemljama koje su uvele privremena ograničenja, ipak imate prednost pred radnicima iz zemalja koje nisu članice."

Prilika za usavršavanje u zemljama Europske unije otvorila se za 7% ispitanika. Uglavnom je riječ o usavršavanju u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara