Predsjednica Grabar Kitarović otputovala u Afganistan

Predsjednica Grabar Kitarović otputovala u Afganistan

Foto: FaH

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u višednevni službeni posjet Afganistanu tijekom kojeg će se sastati s čelnim ljudima zemlje, zapovjednicima NATO-ove misije "Odlučna potpora" i pripadnicima njezina hrvatskog kontingenta. Grabar-Kitarović, koja je i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske, stigla je u Kabul u nedjelju prijepodne. Posjet nije bio unaprijed najavljen zbog sigurnosnih razloga.

Razgovor s zapovjednikom "Odlučne potpore"

Predsjednica države sastat će se s afganistanskim kolegom Ašrafom Ganijem, premijerom Abdulahom Abdulahom te ministrima vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova i ministricom za problematiku žena. Razgovarat će i sa zapovjednikom misije "Odlučna potpora" američkim generalom Johnom F. Campbellom te visokim civilnim predstavnikom NATO-a Ismailom Aramazom.

Tijekom posjeta otići će i u Mazar-i-Šarif, gdje će se sastati sa zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć "Sjever" Andreasom Hannemanom i visokim civilnim predstavnikom NATO-a za to područje Corneliusom Zimmermannom te s guvernerom pokrajine Balk Mohamadom Ata Norom i koordinatoricom hrvatske razvojne pomoći Rababehom Nadžaibi i korisnicima pomoći.

Grabar-Kitarović u više je navrata posjetila Afganistan i NATO-ove snage kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i kao hrvatska ministrica vanjskih poslova. Ovo joj je prvi službeni posjet kao hrvatske predsjednice i zapovjednice Oružanih snaga RH.

Od početka misija 4500 Hrvata

"Odlučna potpora" dio je NATO-ovog angažmana u Afganistanu u izmijenjenom obliku i ulozi nakon što je s krajem prošle godine završena sigurnosna operacija ISAF, pokrenuta 2001. kao dio sveobuhvatnih napora međunarodne zajednice za stabiliziranjem zemlje nakon što je svrgnut talibanski režim. Prvenstvena uloga ISAF-a bila je potpora afganistanskoj vladi u osiguranju i održavanju sigurnosnog okružja koje će omogućiti obnovu zemlje i izgradnju demokratskih institucija.

Suprotno ISAF-u, "Odlučna potpora" nije borbena misija, već NATO s partnerima od 1. siječnja ove godine provodi obuku, savjetovanje i pomaže afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti. U misiji pod zapovjedništvom generala Campbella sudjeluje oko 13 tisuća pripadnika međunarodnih snaga iz četrdesetak zemalja, među kojima su debela većina Amerikanci. Hrvatska temeljem odluke Sabora u Afganistan može uputiti do 120 svojih vojnika, a trenutačno ih se u Afganistanu nalazi devedesetak.

Od početka angažmana HV-a u operaciji ISAF-a 2003., u Afganistanu je sudjelovalo više od 4500 hrvatskih vojnika, od kojih 162 vojnikinje.

Savjetnici u zrakoplovnom timu

Postojeći kontigent (2. HRVCON) pod zapovjedništvom brigadira Stanka Paradžikovića krenuo je u Afganistan početkom ožujka. Na ispraćaju iz vojarne pukovnika Marka Živkovića na zagrebačkom Plesu, Grabar-Kitarović je rekla da je njihov odlazak u Afganistan hrabra i odgovorna odluka, važna za sigurnost Hrvatske i međunarodne zajednice. Tada im je obećala da će ih uskoro posjetiti.

Glavnina hrvatskih snaga je u sastavu Sjevernog zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu (Train Advise and Assist Command North – TAAC-N) na području Mazar-i-Šarifa, a osim toga snage hrvatskoga kontingenta raspoređene su i u sastavu Zapovjedništva misije "Odlučna potpora" (HQ RSM) te Obučnom središtu specijalne policije u Kabulu. Novost su i savjetnici u zrakoplovnom savjetničkom timu helikopterskih postrojbi afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Afganistan, kontinentalna azijska država, ima površinu od 647,5 tisuća četvornih kilometara i oko 29 milijuna stanovnika i među siromašnijima je i politčki nestabilnijim zemljama svijeta. Talibani su nedavno objavili da pokreću tradicionalnu proljetnu ofenzivu koja bi trebala biti usmjerena prvenstveno na strane vojnike i diplomate

Grabar Kitarović i u Balku

Nakon pada talibanske vlasti osnovana je predsjednička republika, predsjednik ima vrhovnu vlast i bira se na općim izborima. Antropolog Ašfar Gani pobijedio je na izborima u rujnu i na vlasti naslijedio Hamida Karzaija. U ime nacionalnog jedinstva svog je glavnog protukandidata Abdulaha Abdulaha imenovao premijerom.

Zemlja je podijeljena na 34 pokrajine, a jedna od njih je i Balk s glavnim gradom Mazar-i-Šarifom, četvrtim po veličini u Afganistanu s 375 tisuća stanovnika. Osim što je sjedište zapovjedništva Sjever, to je i turističko je središte zbog svojih prekrasnih hramova, poput Plave džamije, i arheoloških nalazišta. Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će ga nakon Kabula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara