Predsjednica primila analitičare: "Organizacija državnog sustava najveća je prepreka postizanju rasta"

Predsjednica primila analitičare: "Organizacija državnog sustava najveća je prepreka postizanju rasta"

Foto: Ured predsjednice RH

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović primila je danas u svom uredu ekonomske analitičare Ljubu Jurčića, Damira Novotnyja, Gustu Santinija te Zdeslava Šantića.

Tema razgovora analitičara i Predsjednice bilo je trenutačno stanje gospodarstva te izazovi pred kojima se nalazi Hrvatska.

"Analitičari su se složili s Predsjednicom Republike kako ne postoji niti jedan prirodni razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe, no kako je organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća prepreka postizanju istoga", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica i analitičari su se složili kako je potrebno dodatno razvijati i jačati institucionalni okvir koji će omogućiti gospodarski rast. Posebno su naglasili kako je potrebno postići konsenzus oko temeljnih pitanja gospodarskog razvoja "kao što je bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO ili u EU".

"Analitičari upravo tu vide ulogu Predsjednice Republike kako bi se postigao dogovor ili kreirao nacionalni sporazum oko ključnih gospodarskih pitanja i pravaca razvoja", stoji u priopćenju.

Analitičari su naglasili kako su potrebne duboke promjene, reforme obrazovnog sustava te investicije okrenute privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala. Smatraju da treba djelovati na izgradnji javne uprave, snažnijoj informatizaciji, reformi poreznog sustava te na povezivanju znanosti i gospodarstva.

Grabar Kitarović je predložila uspostavljanje Gospodarskog vijeća pri Uredu predsjednice te je pozvala analitičare da se aktivno uključe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara