Predsjednici francuskog Senata i Narodne skupštine posvađali se "na nož"

Predsjednici francuskog Senata i Narodne skupštine posvađali se "na nož"

Screenshot: YouTube

DVOJICA najviših francuskih državni dužnosnika posvadila su se na nož, pa predsjednik desnice u Senatu Gerard Larcher odbija raditi u zajedničkom povjerenstvu sa socijalističkim kolegom u Narodnoj skupštini Claudeom Bartoloneom koji se izjasnio za ukidanje Senata.

Larcheru, koji je zapaženiji po osjećaju za konsenzus nego po medijskim skandalima, zacrnilo se pred očima kada je u četvrtak na televiziji čuo Bartolonea da se zauzima za ukidanje Senata kakav je sada.

Predsjednik Senata, drugi čovjek države, odlučio je tada da više neće surađivati s Baroloneom u programu koji je toj dvojici povjerio predsjednik Francois Hollande o "republikanskom zalaganju i o osjećaju pripadnosti naciji" nakon pariških napada.

"Naša suradnja više nije moguća" jer "ne shvaćamo ustanove na isti način", rekao je Larcher koji će "izravno" odgovoriti na predsjednikovu ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dirnut u živac, Claude Bartolone je u pismu koji je AFP dobio na uvid, zatražio od Larchera da ne "gubi glavu" i da ne "razbija dragocjeno nacionalno jedinstvo u korist sitne izborne računice".

Prijedlogom o spajanju Senata s Vijećem za gospodarska, socijalna i okolišna pitanja - zamisao generala De Gaullea koju su Francuzi odbacili na referendumu 1969. - Bartolone samo ponavlja što je napisao u nedavno objavljenoj knjizi.

Vrtlar u Senatu primao plaću od 2500 eura

Larcher je već bio ljutit zbog nedavnog prikazivanja dokumentarca na mreži France 3 u kojemu se kritizirao način života zastupnika i zaposlenika Senata te njihova rastrošnost.

Emisija se napose bavila korištenjem 350 milijuna eura proračunskog novca namijenjena Senatu na godišnjoj razini i troškovima senatora koji iznose 23.500 eura na mjesec. Usto je kritizirala naknade koje su se isplaćivale zaposlenicima Senata, primjerice vrtlar početnik primao je na mjesec 2500 eura a glavni tajnik sjednice 20.000 eura.

"Poznate su mi sve slabosti naše organizacije", priznao je predsjednik Senata, ali "senatori su prijeko potrebni akteri naše Republike".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara