Predsjednički izbori u Kolumbiji: Santos i Zuluaga u drugom krugu

Predsjednički izbori u Kolumbiji: Santos i Zuluaga u drugom krugu

Foto: Hina

DOSADAŠNJI kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i njegov protukandidat Oscar Zuluaga u nedjelju su osvojili najviše glasova na predsjedničkim izborima u Kolumbiji te će se suočiti u drugom krugu 15. lipnja, pokazuju djelomični rezultati nakon prebrojanih 80 posto glasačkih listića.

Santos, koji stoji iza mirovnih pregovora s gerilom Farca dobio je 25,51 posto glasova, iza Zuluage, koji je bio žestoki protivnik tih pregovora, a dobio je 29 posto glasova, pokazuju rezultati.

Upravo pitanje žele li birači kandidata koji zagovara mirovne pregovore s gerilskim pokretom Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije bilo je ključno pitanje izborne kampanje u kojoj se oni nisu usredotočili na programe već na optužbe i skandale.

Na izborima se kandidiralo petero kandidata ali izglede za pobjedu imali su samo Santos i kandidat konzervativne Stranke demokratskog centra Zuluaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FARC pregovorima pokušava dobiti veće pravo sudjelovanja u kolumbijskoj demokraciji u zamjenu za odustajanje od vojnih ciljeva.

Mnogim Kolumbijcima, međutim, na prvome mjestu nisu pregovori s FARC-om nego pitanja poput nezaposlenosti, zdravstvene skrbi i kriminala o kojima se gotovo i nije ozbiljnije raspravljalo u kampanji.

Ostali kandidati su Enrique Penalosa iz Saveza zelenih, Clara Lopez iz ljevičarske stranke Polo Democratico i Marta Lucia Ramirez iz Konzervativne stranke.

Po kolumbijskome izbornom zakonu, predsjednički kandidat mora osvojiti 50 posto plus jedan glas kako bi pobijedio u prvom krugu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara