Predsjednik FBiH Budimir uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nedopuštenog posjedovanja oružja

Predsjednik FBiH Budimir uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nedopuštenog posjedovanja oružja

Foto: Klix.ba

PREDSJEDNIK Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za nedopušteno posjedovanje oružja, potvrđeno je u petak iz Općinskog suda u Sarajevu pred kojim je i vođen proces.

Nepravomoćnom presudom odlučeno je kako Budimir neće biti upućen u zatvor ukoliko u razdoblju od godinu dana ne počini neko novo kazneno djelo, a oduzet mu je pištolj za kojega nije posjedovao potrebnu dozvolu.

Sporni pištolj u Budimirovu su uredu u zgradi Predsjedništva BiH pronašli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su u travnju 2013. došli uhititi predsjednika FBiH pod sumnjom za primanje mita i protuzakonito posredovanje odnosno pomilovanje osuđenika za različita kaznena djela.

Budimir je tada na spektakularan način i uhićen te je u pritvoru proveo mjesec dana, a pušten je nakon što je Ustavni sud utvrdio da su mu narušena prava.

Uhićen zbog navodnog protupravnog pomilovanja osuđenika

Tužiteljstvo BiH, koje je vodilo istragu o cijelom slučaju, Budimira je u studenom prošle godine optužilo zbog navodnog protupravnog pomilovanja osuđenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Budimira optužen je bio i ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić te još pet osoba.

Sud BiH se međutim u tom predmetu u prosincu 2013. godine proglasio nenadležnim, a slučaj je nakon toga prepušten Županijskom sudu u Sarajevu koji do danas nije podignuo nikakvu drugu optužnicu osim one za nedopušteno posjedovanje oružja.

Braneći se od te optužnice predsjednik FBiH je pred sudom izjavio kako je pištolj nabavio zakonito a da je previdom zaboravio produžiti dozvolu.

Sudski procesi i istrage aktualnog predsjednika FBiH, koji je i umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nisu omele u političkoj karijeri.

Budimir obnaša i dužnost predsjednika Stranke pravde i povjerenja (SPP), a na listopadskim općim izborima u BiH kani se natjecati za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara