Predsjednik Hrvatske revizorske komore odgovara Liniću: "Ako želi, možemo mu sve objasniti i pojasniti!"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

OSVRT Predsjednika Hrvatske revizorske komore, gospodina Zdenka Balena, na članak objavljen na portalu www.index.hr, 12. rujna 2013., pod naslovom "Linić nezadovoljan Hrvatskom revizorskom komorom: Uskoro raspuštanje Upravnog vijeća" objavljujemo u cijelosti:

Na izjavu objavljenu u članku, slijedom eventualne izjave Ministra financija gospodina Slavka Linića o Izvještaju o radu Hrvatske revizorske komore za 2012. godinu, kao Predsjednik Komore koji odgovora za zakonitost i pravilnost rada Komore, a do ovog trenutka nisam niti upoznat sa sadržajem službenog mišljenja Ministarstva financija, ocjenjujem potrebnim i obveznim reagirati. Naime, eventualna izjava Ministra financija koja je prenesena javnosti izvan konteksta svih činjenica, teška je optužba koja tereti mene osobno kao Predsjednika te sve članove Upravnog vijeća Komore.

Činjenica koja pojašnjava situaciju i koja se mora istaknuti je ta da se članstvo Komore, nezadovoljno načinom rada odnosno određenim odlukama prethodnog saziva Upravnog vijeća Komore koje su donesene u razdoblju odsustva dotadašnje Predsjednice, a pod nadležnošću zamjenice Predsjednice, na redovnoj izbornoj sjednici Skupštine Komore u ožujku 2012. godine odlučilo za promjenu dotadašnje rukovodeće i upravljačke strukture Komore. Na istoj sjednici Skupštine imenovan je novi Predsjednik, a potom, na izvanrednoj sjednici Skupštine Komore u svibnju 2012. godine, uslijedilo je i formiranje Upravnog vijeća Komore u novom sazivu.

Kao što je objavljeno u članku, Ministar financija svojom eventualnom izjavom „o upošljavanju ljudi bez odobrenja i samim tim stvorili su minus u radu Komore od 615 tisuća kuna“, adresira odgovornost na osobe koje nisu sudjelovale u donošenju odluka sa štetnim posljedicama za rezultat poslovanja Komore u 2012. godini. Nadalje, potrebno je istaknuti što je dodatno doprinijelo negativnom financijskom rezultatu u poslovanju Komore u 2012. godini. Radi se o odluci Skupštine Komore od 11. lipnja 2011. godine kojom je za 50% smanjen iznos članarine za ovlaštene revizore i za 50% smanjena stopa obveznog doprinosa revizorskih društava koje se plaćaju u 2012. godini, a osnovni su izvor financiranja poslovanja i obnašanja javnih ovlasti Komore.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U eventualnoj izjavi gospodina Linića spomenuto nezakonito zapošljavanje ljudi, jedna je od odluka prethodnog saziva Upravnog vijeća koja je za članove Komore bila ključna za donošenje odluke o promjeni prethodne rukovodne i upravljačke strukture Komore u ožujku odnosno svibnju 2012. godine. Dakle, novi Predsjednik i novo Upravno vijeće Komore suočilo se s posljedicama ranije donesenih štetnih odluka, na koje su promptno reagirali i poduzeli aktivnosti u cilju zaštite interesa članova Komore.

Iz eventualne izjave gospodina Linića, a tiče se „organizacije edukacije i donošenja odluka o isplati predavača bez odobrenja“, ističem da se radi o zakonskoj i statutarnoj obvezi Komore organizirati i provesti jednom godišnje ispit za stjecanje zvanja ovlaštenog revizora, na što suglasnost daje Odbor za javni nadzor revizije. Uvažavajući činjenicu da nakon 2010. godine do zaključno studenog 2012. godine Komora nije organizirala obvezatni godišnji obrazovni ciklus, novi saziv Upravnog vijeća pokrenuo je aktivnosti s tim u vezi i pozvao Odbor za javni nadzor revizije da podrži Komoru u nastojanju da osigura stručno osposobljavanje i provedbu ispita za stjecanje zvanja ovlaštenog revizora. Komora je sukladno Statutu u obvezi poštivati tzv. prijelazno razdoblje za sve osobe koje su ispunile uvjet za polaganje ispita i iskazale su svoj interes te im omogućiti pod jednakim uvjetima pristup obrazovanju i revizorskom ispitu temeljem važećeg i prihvaćenog programa obrazovanja. Sadržaj odnosno predmeti koje obuhvaća program obrazovanja odnosno polaganja stručnog ispita propisani su člankom 5. i 6. Pravilnika o stručnom osposobljavanju i načinu polaganja stručnog ispita za stjecanje zvanja ovlaštenog revizora.

Ističem da je sukladno odredbi članka 69. stavka 1. točke 1. Zakona o reviziji Komora u prekršaju i kazniti će se ako ne ispunjava zadaće iz područja stručnog osposobljavanja i organiziranja ispita za zvanje ovlaštenog revizora propisano odredbama iz članka 32. Zakona o reviziji.

Gore navedene aktivnosti Komora je na transparentan način iskazala u Izvještaju o radu za 2012. godinu te potvrđuje spremnost na suradnju i poslovnu komunikaciju kako bi se relevantne i odgovorne osobe detaljno upoznale s činjenicama koje su podloga predmetnog Izvještaju o radu Komore za 2012. godinu.

Ovim osvrtom još jednom iskazujemo spremnost Komore na moguća daljnja pojašnjenja i potrebna argumentiranja svih provedenih aktivnosti koje su u nadležnosti Komore.     

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara