Predsjednik Latvije o 53 smrti u trgovačkom centru: Nije ovo prirodna katastrofa, nego masovno ubojstvo!

Predsjednik Latvije o 53 smrti u trgovačkom centru: Nije ovo prirodna katastrofa, nego masovno ubojstvo!

Screenshot: YouTube

URUŠAVANJE krova trgovačkog centra u Rigi pri čemu su poginule 53 osobe treba smatrati "masovnim ubojstvom", a ne prirodnom katastrofom, rekao je u subotu predsjednik Latvije Andris Berzins postavljajući pitanje o ljudskoj odgovornosti za tu dramu.

"Taj incident treba razmatrati kao masovno ubojstvo i on zahtijeva prikladnu reakciju", rekao je predsjednik na državnoj televiziji LTV. "To je složeni slučaj, a ne prirodna nesreća ili zla kob", inzistirao je Berzins i zatražio maksimalno brzu istragu. Prema najnovijim podacima 53 osobe su poginule, nakon što su tijela dviju novih žrtava u subotu izvučena iz ruševina", rekla je glasnogovornica vatrogasaca Viktorija Sembele.
 
Vatrogasci i spasioci nastavili su u subotu poslijepodne pretraživati ruševine trgovinskog centra čiji se krov urušio u četvrtak navečer u doba velike gužve, ali uz malo izgleda da pronađu preživjele nakon dva dana i dvije noći temperatura blizu 0 stupnjeva.
 

Policija je otvorila istragu i radi na tri smjera odgovornosti koji se odnose na projekt zgrade, njezinu izgradnju i radove uređenja zimskog vrta na krovu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema podacima spasilačkih službi četrdesetak ljudi je preživjelo katastrofu.
 
To je jedna od najtežih nesreća izazvanih urušavanjem krova u svijetu u posljednjih trideset godina i zaprepastila je tu malu zemlju s dva milijuna stanovnika gdje je vlada odredila trodnevnu državnu žalost.
 
Latvija, članica Europske unije od 2004. koja treba 1. siječnja 2014. ući u eurozonu, 18. studenoga je proslavila neovisnost u ozračju optimizma dok se Riga priprema postati europskom prijestolnicom kulture sljedeće godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara