Predsjednik Uprave HEP-a: "Prva lopata za Plomin i Omblu očekuje se do kraja godine"

Foto: Andrej Švoger / Cropix

"PRVA lopata u pripremnim radovima za projekte hidroelektrana Plomin C i Ombla očekuje se do kraja godine", potvrdio je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević. Konačna Studija utjecaja na okoliš, koja je proizašla iz ugovora koji je HEP kao investitor projekta sklopio s EBRD-om kao kreditorom, trebala bi biti gotova do kraja srpnja.

"S tom studijom želimo konačno potvrditi sve one elemente koji su definirani osnovnom studijom koja je rađena davno prije. Prema svim dosadašnjim analizama na dobrom smo putu i, konačno, mi ćemo do konca srpnja moći dati Vladi dovoljan broj dokaza ili elemenata da donese svoju konačnu odluku u početku gradnje", rekao je Koračević.

Stručnjaci i Zeleni tvrde da su oba projekta neisplativa

Stručnjaci i ekološke udruge su u javnosti žestoko kritizirali oba ova energetska projekta koja planira HEP, a promovira iz potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Troje stručnjaka je u reviziji studije utjecaja na okoliš utvrdilo da projekt Ombla treba odbaciti. Iz Zelene akcije su upozorili i da ta hidroelektrana nije financijski isplativa.

Zeleni drže katastrofalnom činjenicu da će pogonsko gorivo u novom Plominu biti ugljen, a ne plin. Zbog toga će troškovi i zagađenje biti više. Stručnjak Enco Tireli je u svojoj studiji procijenio da Plomin 3 na ugljen nije financijski isplativ. No, HEP i dalje "gura" te projekte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara