Predstavljen Pre-seed fond: Država ulaže sedam milijuna kuna u startupove

Predstavljen Pre-seed fond: Država ulaže sedam milijuna kuna u startupove

Foto: Hina

MINISTARSTVO poduzetništva i obrta predstavilo je fond za investicije u ranoj fazi razvoja, takozvani Pre-seed fond.

Riječ je o programu poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih poduzetnika početnika ili startupova koji razvijaju nove proizvode ili čiji su potencijal prepoznali privatni ulagači koji su spremni uložiti u njihov vlasnički kapital.

"Želimo da startupovi koji imaju potencijala dobiju pomoć u dokapitalizaciji koja im je potrebna, a s druge strane ulagačima želimo smanjiti rizik ulaganja. Za uložena sredstva u vlasnički kapital inovativnih subjekata MSP-a, dodijelit ćemo bespovratnu potporu u istom iznosu, a najviše do 200 tisuća kuna“ objasnio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras dodajući kako će na ovaj način biti stimulirano najmanje 70-ak start-upova.

Osigurano sedam milijuna kuna

Iako je program usmjeren pretežito ICT tvrtkama, ni druge industrije koje odgovaraju kriterijima nisu isključene. Za pre-seed kapital osigurano je ukupno 7 milijuna kuna, a ulagači mogu biti poslovni anđeli, sindikati poslovnih anđela, korporativni ulagači, fondovi poduzetničkog kapitala kao i ostale fizičke osobe, napominju iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naše tvrtke u ICT-u ostvaruju svjetske uspjehe i želimo da ih u budućnosti bude još više. Ponosan sam na činjenicu da niti jedna tvrtka ili projekt koji je u proteklih godinu dana postigao regionalni ili svjetski uspjeh, poput Teddy the Guardiana, Photmatha, Agrivija ili Mash.me-ja, nije bio nezapažena od Ministarstva poduzetništva i obrta i Vlade RH. Prepoznali smo ih i one najbolje su ostvarile našu potporu. Pomažemo im kroz razne programe kako bi bile uspješne i stvorile novu vrijednost te zaposlile nove ljude“, poručio je ministar Maras.

Poslovni anđeli zadovoljni

"Ovo je izvrsna mjera koja će popularizirati ono što radimo, a s druge strane doći će do dvostruke evaluacije jer će sami investitori procijeniti projekte, a validirat će ih i MINPO nakon prijave za potporu“, poručio je Mihovil Barančić, jedan od hrvatskih poslovnih anđela i suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

"Pre-seed fond koji smo osnovali tek je uvod u ono što slijedi krajem godine, a to je potpisivanje ugovora sa Svjetskom bankom kojim će se osigurati dodatnih 3 milijuna eura i omogućiti osnivanje prvog državnog venture fonda“, najavio je Darko Liović, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara