Predstavljena međunarodna vojna vježba "Immediate response 14"

Foto: MORH

MEĐUNARODNA vojna vježba "Immediate Response 14" koja traje od 17. do 30 kolovoza, predstavljena je danas u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a na Hrvatskom vojnom učilištu.

Riječ je o simulacijskoj vježbi koja se provodi četvrtu godinu za redom u organizaciji oružanih snaga Hrvatske, Slovenije i SAD-a. Ove godine vježba se po prvi put istovremeno provodi u dvije zemlje, Sloveniji i Hrvatskoj, a u njoj sudjeluje oko 900 pripadnika oružanih snaga još osam zemalja.

Cilj je vježbe, koja se većinom provodi na računalima, uvježbavanje vojnog osoblja za provedbu operacija potpore miru, s naglaskom na pružanje humanitarne pomoći i otklanjanje posljedica katastrofa, kao i širenje suradnje među državama i oružanim snagama, članicama NATO-a i programa Partnerstvo za mir.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general bojnik Mate Pađen izjavio je novinarima da s godinama raste broj vojnika koji sudjeluju u vježbi, a ove je godine ustrojena i jedna međunarodna brigada s pripadnicima OS iz Hrvatske, Slovenije i SAD-a.

"Ovo je simulacijska vježba i nemamo na terenu snage već koordiniramo simulacijske centre. U njoj provjeravamo usklađenost tj. interoperabilnost i razrađujemo scenarije koji bi se mogli dogoditi u stvarnosti, kako bismo mogli na to zajednički odgovoriti i dokazati da smo spremni", rekao je Pađen.

Hrvatski direktor vježbe, brigadni general Siniša Jurković, izrazio je zadovoljstvo rezultatima vojnika istaknuvši kako je jedan od ciljeva promovirati regionalnu sigurnost i stabilnost.

"Naši stožeri su multinacionalni, u vježbu je uključeno 11 nacija, a želi se uskladiti procedure u raznim situacijama, kao što su kritični i incidentni događaji izazvani prirodnim ili tehničkim uzrocima", kazao je Jurković naglasivši kako je najvažniji cilj vježbe razvoj prijateljstva i suradnje između zemalja sudionica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara