Predstavljena strategija za ravnopravnost spolova: Stvarna jednakost s muškarcima još je daleko od zbilje

Foto: Hina

IAKO se položaj žene u pravnom smislu zadnjih desetljeća popravio, stvarna jednakost s muškarcima još je daleko od zbilje, a čak kad je napredak i vidljiv, kao na području obrazovanja, tržištu rada i političkoj reprezentaciji, rodni jaz je i dalje prisutan, kaže se u Strategiji za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (VE) od 2014. do 2017. koju je danas, u povodu Međunarodnoga dana žena, predstavila predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Strategija je usvojena krajem prošle godine, a cilj joj je osnažiti žene kako bi se u 47 zemalja članica VE postigla rodna i spolna ravnopravnost, naglasila je Štimac Radin.

Strategija sadrži pet ciljeva - borbu sa stereotipima i seksizmom, prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama, jamstvo jednakog pristupa pravdi za žene, postizanje ujednačenog sudjelovanja žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju, te uvođenje načela ravnopravnosti spolova u sve politike i mjere.

Žene su u Hrvatskoj podzastupljene na svim razinama, a u zakonodavnoj ih vlasti ima 24 posto. Bolja situacija nije ni u zemljama EU-a, gdje ih je prosječno 27 posto, ali to nam ne može biti utjeha, rekla je Štimac Radin, navodeći da ih je u izvršnoj vlasti nešto više "jer se tamo više radi".

Dug put do pune ravnopravnosti

VE preporučuje da ni u jednom državnom tijelu ili organizaciji ne bi smjelo biti manje od 40 posto žena, a veća zastupljenost mora biti i u nadzornim i upravnim tijelima poduzeća. To je do sada zakonski odlučila provoditi samo Švedska.

Hrvatska ima dobar normativni okvir koji uvijek ne daje rezultate, istaknula je Melita Mulić, saborska zastupnica (SDP) i članica u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Govoreći o preporuci da na izbornim listama bude više žena, podsjetila je da se čak propisuju i penali ako se to ne ispuni, no to je još uvijek neobvezujuća preporuka, a ne odluka. Za bolji položaj žena je mnogo učinjeno, ali pred Hrvatskom i EU je dug put do pune ravnopravnosti, istaknula je.

U ime predsjednika Sabora na predstavljanju je bila zastupnica Gordana Sobol (SDP), poručivši da je zakonodavna vlast spremna na izmjene zakonodavnog okvira kojim je postignuto dosta, ali ne i dovoljno.

Sa skupa je svim ženama upućena čestitka za njihov međunarodni praznik - 8. ožujka.

Na svojim web stranicama Ured za ravnopravnost spolova objavio je anketu koja bi trebala odgovoriti na pitanje - kako povećati sudjelovanje žena u političkom životu Hrvatske.

Među ponuđenim odgovorima su - da bi žene trebale osnovati vlastitu političku stranku, da bi novine i televizija trebale puno više prostora posvećivati tom pitanju, te da kućanske poslove i brigu o djeci ravnomjerno trebaju dijeliti supružnici, kako bi žene imale više vremena za bavljenje politikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara