Predstavnica udruge slijepih: Kondukter HŽ-a odbio mi je pomoći, morala sam ići autobusom!

Predstavnica udruge slijepih: Kondukter HŽ-a odbio mi je pomoći, morala sam ići autobusom!

Foto: Arhiva

PREDSTAVNICA karlovačke Udruge slijepih Danica Rob priopćila je danas da joj je kondukter HŽ-a jučer na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu, odakle je trebala otputovati vlakom, rekao kako joj ne može pomoći prilikom presjedanja, zbog čega je morala putovati autobusom.

Zbog toga traži javnu ispriku HŽ-a i kažnjavanje konduktera, "kako ništa slično ne bi doživjela viši ni jedna slijepa osoba ili bilo koja osoba kojoj je potrebna pomoć pri presjedanju".

Karlovčanka Danica Rob je u ime Udruge slijepih Karlovac sudjelovala u Zagrebu na Konferenciji Mreže slijepih žena. Kad je konferencija završila, do zagrebačkog Glavnog kolodvora je imala pratnju, zatim je vlakom trebala putovati sama do Karlovca, gdje ju je očekivao sin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog remonta pruge međutim, najavljeno je presjedanje na autobus, za što joj je trebala pomoć, no kondukter joj je, izvijestila je, rekao da joj neće moći pomoći jer će morati pregledavati karte, te neka se snađe. Tako je morala odustati od željeznice te je sa svojom pratnjom u Zagrebu, slabovidnom osobom, otišla na Autobusni kolodvor i vratila se autobusom.

"Ja se od djetinjstva, kao i mnoge druge slijepe osobe, koristim vlakovima i nikada nisam doživjela da mi kondukter nije htio pomoći i to u situaciji kada je najavio putnicima za Karlovac da će zbog remonta pruge morati u Zdenčini presjedali u autobus", kazala je Hini Rob.

A na skup s kojega se vraćala, kaže, zajedno s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak raspravljali su o položaju i zapošljavanju slijepih žena, njihovoj ulozi u politici, obitelji i načinima kako suzbijati njihovu diskriminaciju u društvu.

Rekla je da je njena obitelj zvala Glavni željeznički kolodvor Zagreb gdje su dobili savjet da u ponedjeljak na Kolodvoru Karlovac predaju pritužbu jer je kondukter po svim pravilima struke trebao pružiti pomoć i to će, kazala je Rob, i učiniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara