Pregovori sindikata zdravstva počeli međusobnim optužbama: "Babić je sindikalna sramota Hrvatske"

Foto: Čitatelj Indexa

U MINISTARSTVU zdravlja jutros su nastavljeni pregovori. No odmah na početku, došlo je do međusobnih optužbi predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek koja nije u štrajku te predsjednika liječničkog sindikata Ivice Babića koji najavljuje intenziviranje štrajka.

"Znaju se pravila igre kako se sjeda natrag za stol. Ali to više govori o kolegi Babiću. Sad idemo do kraja pa ću reći, da, on je sindikalna sramota Hrvatske. Žao mi je što je postao sindikalna sramota i doktora", rekla je Avberšek.

"Kad je u pitanju dotična gospođa, ja obično vodim računa, ne obično, nego u tom slučaju uvijek tko mi kaže, nego što mi kaže. Svatko ima svoju prošlost, ja se svoje ne stidim, a njenu profesionalnu prošlost malo istražite", kazao je Babić.

Intenziviranje štrajka

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić najavio je da će liječnici nastaviti sa štrajkom i da će ga od ponedjeljka intenzivirati. "Moramo sve obavijestiti da bi intenziviranje štrajka moglo dovesti do posljedica neugodnih po građane, za što će biti kriva Vlada. Uvodi se doslovni rad nedjeljom", poručio je šef sindikata Ivica Babić.

Najavio je da će se, želeći izbjeći spinove, odazvati današnjim pregovorima, ali da neće potpisati ništa štetno po njegovo članstvo. Dodaje da su sanacijski ravnatelji bolnica doveli njegove kolege u neugodnu situaciju jer nisu odabrali izvršitelje koji moraju raditi. Dodaje da oni koji vode bolnice, tj. ministar Ostojić nisu ozbiljno shvatili štrajk. "Potencijali štrajkački zbog izlaska sestara nisu oslabljeni, ali nam je žao što su sestre izašle iz štrajka. Zašto? To morate njih pitati", poručio je Babić.

Najavio je da mlađi liječnici razmišljaju o kuvertiranju otkaza i kolektivnom odlasku na rad u Europsku uniju čim se za to steknu uvjeti. "To se ozbiljno razmatra, nemojte nas tjerati da to moramo odraditi", zamolio je Babić dodavši da je već sada riječ o nekoliko stotina liječnika.

Koalicija udruga u zdravstvu pozvala na prekid štrajka liječnika

Nakon što su jučer postigli dogovor medicinske sestre i tehničari danas su prekinuli štrajk. Od zahtjeva pak ne odustaju liječnici koji su najavili radikalizaciju akcija, a o čemu će progovoriti i na konferenciji za novinare na kojoj će iznijeti stavove i daljnje akcije.

Protiv štrajka ustalo je i 200-tinjak udruga okupljenih u Koaliciju udruga u zdravstvu. Doktora Ivicu Babića iz Hrvatskog liječničkog sindikata pozivaju na razum kod pregovaranja i pronalaženje kompromisnih rješenja u kolektivnom ugovoru te prekid štrajka jer u svemu najviše stradavaju pacijenti, poručuje šefica KUZ-a, Mensura Dražić.

"Želimo stvarno da se konačno ne odugovlači zbog prizemnih razloga. Želimo apelirati da se spremnost za dogovore konačno iskaže na uvjerljiv način, a ovako se čini da to nije u interesu pacijenata", kaže Dražić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara