Preko 40.000 Makedonaca tražilo ostavku premijera Gruevskog: "Ostajemo do konačne pobjede!"

Preko 40.000 Makedonaca tražilo ostavku premijera Gruevskog: "Ostajemo do konačne pobjede!"

Foto: FAH, screenshot: YouTube

UŽARENA višemjesečna korupcijska afera u Makedoniji danas je kulminirala u ogromnim prosvjedima protiv vlade Nikole Gruevskoga. Oporba je pribavila tisuće tajnih snimaka za koje tvrdi da ih je makedonska vlada snimala, prateći rad novinara, političara, poduzetnika, sudaca te niz drugih ličnosti.

Zoran Zaev, šef makedonske oporbe, prije tri mjeseca počeo je objavljivati te tajne vladine snimke, trvdeći kako ih je dobio od "patriota" iz nacionalne tajne službe.

Inkriminirajući materijal na snimci doveo je do smjene dva ministra iz kabineta Gruevskog te njegovog šefa obavještajne službe. Zaev najavljuje i daljnje objave, unatoč tome što je protiv njega pokrenut postupak u kojemu ga se optužuje za špijunažu i rad protiv visokih državnih institucija.

Oporba je, zajedno uz nekoliko udruga civilnoga društva, organizirala ogromne prosvjede u Skoplju, na kojima se očekuje preko 100.000 ljudi. Zaev je upozorio kako prosvjedi neće stati sve dok Gruevski i njegov uži tim ne odstupe te je kazao kako je jedina solucija za izlazak Makedonije iz krize uspostavljanje privremene prijelazne vlade.

Tijek događaja:

18:20 Zaev je na kraju prvoga dana prosvjeda za Al Jazeeru kazao kako misli da je ovim prosvjedom stvorena povijest.

''Već tri i pol mjeseca na jedan neuobičajen način mi kao oporbenjaci s našim dokazima i argumentima pokazali smo svo zlo koje je naša Vlada radila. Vrhunac je ovaj građanski prosvjed s kojim mislim da smo ispisali povijest, ali ne samo makedonsku, nego balkansku, multietničkog Balkana. To je najglasnija moguća poruka.''

18:10 Govori na pozornici završeni su za danas. Prosvjednici se pripremaju za kampiranje, a specijalni program organiziran je za one koji će ostati pred vladom.

17:50 Prosvjednici se polako počinju razilaziti. Prosvjed za sada prolazi u mirnome okupljanju.

17:35 Ljudi nose transparente s natpisima "Zbogom, Nikola". Mašu albanskim, srpskim, turskim i drugim zastavama. Na prosvjedu nisu istaknuta obilježja političkih stranaka.

Na prosvjedu sudjeluje 14 stranaka i građanskih pokreta, među kojima su i neke manje stranke Albanaca.

16:55 Okupljenima se obratio šef oporbe, Zoran Zaev. Okupljeni kliču "Zoki! Zoki!"

16:40 Bivši bugarski premijer Segej Stanišev obratio se okupljenim prosvjednicima.

"Čujem vašu poruku, ona je kristalno jasna. Želite mir. Vidim ljude iz različitih etničkih grupa okupljenje oko iste ideje. Jasno je da želite demokraciju. Želim da znate da se vaš glas čuje i u Europskoj uniji, nitko vas ne može ignorirati", kazao je.

16:25 "Svima onima koji su neodlučni poručujemo kako ne živimo samo u vremenu političke krize, već i duboke društvene krize. Podržite nas", poručuju demonstranti s pozornice.

16:15 Na pozornici nastupaju i razni izvođači, a prosvjednici plešu i pjevaju zajedno s njima. Izvođači se izmjenjuju s aktivističkim govornicima koji pozivaju na ostavku Gruevskog.

16:05 Prosvjed pred zgradom makedonske vlade nastavlja se, na pozornici se izmjenjuju govornici koji prozivaju Gruevskog zbog korupcije, autoritarnosti i nedemokratskog postupanja.

16:00 Okupljeni demonstranti prozivaju Gruevskoga za brutalne fašističke metode i propagandu. Optužuju ga za prozivanje neistomišljenika stranim plaćenicima i za kočenje demokracije u zemlji.

15:50 Prosvjednici traže ostavke drugih ministara, a zahvalili su se i inozemnim medijima na medijskoj pozornosti i prisutnosti na prosvjedu.

15:40 Prosvjednici uzvikuju "Sloboda govora!" i "Lopovi! Lopovi!".

15:20 "Ostat ćemo koliko treba sve do konačne pobjede, do ostavke premijera", rekao je Aleksandar Krstevski, psiholog iz Kumanova.

15:00 Više desetaka tisuća prosvjednika okupilo se u Skoplju iz svih krajeva Makedonije kako bi sudjelovalo u velikim prosvjedima protiv vlade Nikole Gruevskog. Prosvjednici uzvikuju "Robija! Robija!" te "Pobjeda!".

Uskoro opširnije...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara