"Prekomjerno granatiranje" Kolinde i Milanovića: "Oboje moraju znati gdje im je mjesto"

"Prekomjerno granatiranje" Kolinde i Milanovića: "Oboje moraju znati gdje im je mjesto"

Screenshot: HRT

U POLIGRAFU Hrvatskog radija govorili su profesor ustavnog prava Branko Smerdel, politolog Anđelko Milardović, dekan Bernaysa Damir Jugo i publicist Goran Vojković. Tema su bile ustavne ovlasti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u kontekstu prvih dana mandata obilježenih  dopisivanjima, razgovorima i inatom naspram premijera Zorana Milanovića.

Što su čije ustavne ovlasti i tko ih pokušava ignorirati? Vodi li nas sukob Pantovčaka i Banskih dvora u ranije izbore, bila su neka pitanja emisije.

"Ključna ovlast koju su svi predsjednici slabo koristili je - da vode brigu o funkcioniranju institucija. Predsjedničin zahtjev za ostavkom premijera nije ustavan", kazao je Branko Smerdel.

"Smatra kako se mora poštivati načelo diobe vlasti, koja je napravljena za razumne ljude, a Vlada je prema Ustavu, odgovorna Saboru. Smatra kako nije kasno za uspostavu kohabitacije.

"Ustav je projekcija političkog poretka i predsjednik i premijer moraju znati gdje im je mjesto djelovanja kako ne bi došlo do 'prekomjernog granatiranja'", poručio je Anđelko Milardović.

Smatra kako "predsjednici nedostaje ključni savjetnik a to je savjetnik za područje Ustavnog prava", jer u Ustavu ne piše da je "dozvoljeno lupanje šakom u stol, a predsjednica bi se trebala i distancirati od nježnih zagrljaja šefa oporbene stranke".

"Predsjednica i premijer imaju dužnost objavljati svoj posao, a ne se svađati"

"Zalaže se za prijevremene izbore radi 'relaksacije napetosti'".

Goran Vojković je kazao kako i predsjednica i premijer imaju dužnost obavljati svoj posao, a ne se međusobno svađati.

"Ne može predsjednica uzeti 'tabure' i sjesti na sjednicu Vlade, kao što je i njezin poziv na ostavku premijera besmislenost", dodao je.

Smatra kako su nejasne ustavne odredbe i da u Hrvatskoj još uvijek vrijedi ona Titova - "ne treba se držati zakona kao pijan plota. Uvjete kohabitacije treba dodatno dogovoriti i definirati".

"Priča oko prijevremenih izbora je klasični primjer 'probnih balona' kako bi se ispitao stav javnosti", poručio je Damir Jugo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara