Prema novom prekršajnom zakonu tko plati kaznu na licu mjesta prolazi duplo jeftinije, predstavljen i zakon o registru birača

Prema novom prekršajnom zakonu tko plati kaznu na licu mjesta prolazi duplo jeftinije, predstavljen i zakon o registru birača

Ilustracija: Tomislav Kristo/Cropix

U VLADI su predstavljeni i Nacrti konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona te prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona, koji donosi čak šest novosti. Uvode se tzv. popusti na prekršajne kazne, pa će onaj koji kaznu plati na licu mjesta, proći duplo jeftinije. Onaj, pak, koji u zakonskom roku plati dvije trećine kazne, država će mu oprostiti ostatak iznosa.

Uvodi se i institut beznačajnog prekršaja, što znači da se za ponašanje koje posebno ne ugrožava druge, neće morati propisivati kazna. Novost je i odredba ublažavanja kazne za manje prekršitelje te Registar izrečenih, a neuplaćenih novčanih kazni, na temelju kojeg će se moći uskratiti izdavanje dokumenata onima koji nisu platili globu. Novi Prekršajni zakon uvodi i nagodbu za prekršitelja koji prizna nedjelo, a novost je i da će se prekršajno moći kažnjavati strani brodovi koji uđu u ZERP.

"Postoji čitav niz poticajnih način da se plati - ono što bi rekli mrkva, ali i ono što bi rekli - batina, ako se ne plati"

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je predstavio Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona. Pojasnio je kako svrha kazne, obuhvaćene tim Zakonom, nije punjenje proračuna, kao što se nekad pogrešno interpretira, već korigiranje određenog ponašanja.

"To će se postići nizom mjera: od poticanja plaćanja na licu mjesta do poticanja plaćanja u paricijskom roku, kada se plaćaju manje kazne", rekao je Miljenić. To konkretno znači da tko kaznu plati odmah, plati pola kazne. Tko plati u roku, plaća za četvrtinu manju kaznu.

Ukoliko se ipak ne plati na licu mjesta i ne plati u roku, a nakon što zbog kazne stigne pravomoćna sudska odluka, ide se prema Fini. "Koliko imate tamo - skida vam se s računa", pojašnjava ministar i još jednom naglašava da se ne radi o punjenju proračuna već o uvođenju reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postoji čitav niz poticajnih način da se plati - ono što bi rekli mrkva, ali i ono što bi rekli - batina, ako se ne plati", kaže ministar.

Izmjenama se skraćuju i rokovi zastare. Zakon predviđa i prilagođavanje financijskim mogućnostima pojedinca, a onaj tko ima izerečene a neplaćene kazne, može mu se uskratiti izdavanje dokumenata.

"Znači, poslodavac - u redu, nisi isplatio plaću jer nisi imao novaca. Ako postoje ekonomski razlozi isključena je protupravnost"

Predstavljajući Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona ministar pravosuđa Orsat Miljenić osvrnuo se na bitnu izmjenu. Pojasnio je da će kod poslodavca koji ne mogu isplatiti plaću zbog ekonomskih razloga biti isključena protupravnost, no samo ako daju obračun plaće. U suprotnom slučaju, na tu se protupravnost neće moći pozvati. Time će se, rekao je Miljenić, osnažiti da radnik kroz ovršni postupak može doći do svoje plaće, a ovakvim će se zakonskim izmjenama i brže zaštititi.

"Znači, poslodavac - u redu, nisi isplatio plaću jer nisi imao novaca. Ako postoje ekonomski razlozi isključena je protupravnost. Međutim, u svakom slučaju ako nisi dao obračun, onda se ne možeš pozvati na to isključenje protupravnosti, onda nema ekonomskih razloga koji će te za to opravdati. Dakle, to je ta jedna bitna izmjena. S ovim ćemo osnažiti i to da radnik kroz ovršni postupak može doći do svoje plaće. Znači, brže mu dati tu zaštitu, ali uvodimo i fer odnos jer nema razloga da netko ne da obračun. Može postojati ekonomski razlog da se ne isplati plaća ako je netko upao u problem, ali za izdavanje obračuna koji košta 10 lipa nema nikakvog razloga. Dakle, to je ta izmjena", rekao je Miljenić.

Broj birača će konačno odgovarati stvarnom stanju?

Vlada je predstavila i Konačni prijedlog zakona o registru birača. Ministar uprave Arsen Bauk očekuje da će aktivna registracija pridonijeti regularnosti izbora, a da će broj birača odgovarati stvarnom stanju.

Na Vladi je predstavljen i nacrt prijedloga Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava u javnim službama. Razlog je što se bliži vrijeme božićnica, a prava se nalaze i u granskim ugovorima o kojima pregovori traju. Vladajući uporište nalaze u ocjeni ustavnog suda, kao i činjenici poogoršane ekonomske situacije. Državne i javne službe ostaju bez božićnice u ovoj i božićnice i regresa u idućoj godini.

Premijer Zoran Milanović je zahvalio na razumijevanju sindikatima s kojima je postignut dogovor oko izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora. "Temelj je naša politička odluka, a radije bismo dali, nego uzeli", premijerova je poruka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara