Premijer pirat: Medvjedev na društvenoj mreži objavljivao ilegalne snimke

Premijer pirat: Medvjedev na društvenoj mreži objavljivao ilegalne snimke

Foto: AFP

BLOKIRANJE piratskih videa je rutinska stvar na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, ali ovog su puta dežurni "piratolovci" na kraj stali jednom uvaženom prijestupniku i tako dospjeli na naslovnice.

Riječ je o premijeru Dmitriju Medvjedevu, poznatom po svom interesu za tehnologiju. On je, naime, na svom profilu postavio snimke svog pojavljivanja na televiziji, odnosno clipove intervjua kod poznatog voditelja Vladimira Poznera. Međutim, snimke su identificirane kao piratske i potom uklonjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vkontakte je snimke morao ukloniti nakon što im je prijavljeno da autorska prava na njih pripadaju ruskoj televiziji First TV. Vkontakte su ranije često bili metom kritike jer nisu pokazivali pretjeran interes za uklanjanje ilegalnih sadržaja. Zbog toga su protiv njih tužbe podigli brojni ruski i međunarodni vlasnici autorskih prava, a odštete su bile pozamašne.

Što se Medvjedeva tiče, on se dosad dičio svojom ulogom u kampanji zaštite vlasnika autorskih prava. Upravo je on modernizirao ruske zakone na tom polju kako bi se zaštita autorskih prava primijenila i na internet te mobilne komunikacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara