Preminuo nekadašnji Reaganov glasnogovornik

Foto: Guliver Image / Getty Images

JAMES BRADY, nekadašnji predsjednički glasnogovornik koji je bio teško ranjen u atentatu na američkoga predsjednika Ronalda Reagana, umro je u 73. godini, objavila je u ponedjeljak njegova glasnogovornica.

Brady je nakon tog napada 30. ožujka 1981. u kojem mu je mozak oštećen i djelomično je paraliziran, postao žestoki aktivist i borac za ograničavanje slobode posjedovanja oružja. Jennifer Fuson, zamjenica direktora službe za odnose s medijima Bradyjeve kampanje za sprečavanje nasilja vatrenim oružjem, kaže da još ne znaju kako je umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon ranjavanja Brady je do kraja života bio u invalidskim kolicima, ali je sa suprugom Sarom vodio kampanju za donošenje tzv. Bradyjeva zakona, o nošenju oružja. Taj je zakon prošao 1993., a zahtijeva obavezno petodnevno čekanje na kupnju pištolja te provjeru osobe koja ga želi kupiti.

Reagan je tek dva mjeseca bio predsjednik kad je John Hinckley Jr. ispred jednoga hotela u Washingtonu izvukao pištolj vrijedan 29 dolara i ranio predsjednika, Bradyja, jednoga pripadnika tajne službe i jednog washingtonskog policajca.

Reagan i druga dvojica sasvim su se oporavili, ali Bradyju je metak kalibra .22 eksplodirao u čeonome dijelu glave i teško ga ranio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara