Pretraga prikolice ipak zakonita, Albancu pet godina zatvora za šverc marihuane vrijedne 4 milijuna kuna

Ilustracija: Shutterstock

UZ PODOSTA kontroverze oko legalnosti pretrage danas je u Splitu zaključeno suđenje Albancu Valentinu Paciju, koji je početkom 2013. godine uhvaćen na graničnom prijelazu Karasovići sa 220 kilograma marihuane.

Trava je nađena u posebnom spremištu u prikolici tegljača Scania. Policija je najprije ušla u prikolicu i otkrila spremište, a tek onda zatražila nalog za pretragu, što je iskoristio branitelj Jadran Franceschi te predložio izdvajanje dokaza pretrage kao nezakonite.

Otpala zločinačka organizacija

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu dalo mu je za pravo i u tom trenutku cijeli je postupak bio krajnje upitan. Vrhovni sud spasio je predmet prihvativši žalbu USKOK-a.

Tužiteljica Natalija Petkovića optužila je Pacija za sudjelovanje u zločinačkoj udruzi temeljem neki njegovih telefonskih poziva i zapisa o dugovima. Sud takvu kvalifikaciju nije, međutim, prihvatio te je Pacija osudio za trgovinu drogom na pet godina zatvora.

Koliko vrijedi 220 kilograma marihuane

Dvojbi je bilo i oko vrijednosti zaplijenjene marihuane. Tužiteljica Petković navela je kako se radi o čak 14 milijuna kuna vrijednoj marihuani, no sud je zaključio da je vrijednost značajno niža, oko 4 milijuna kuna.

Kamo se Paci zaputio s tegljačem punim marihuane nikada se nije doznalo. USKOK ga je teretio da je namjeravao marihuanom opskrbiti tržište Dalmacije, Italije i Albanije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara