Pretučen istraživački novinar Željko Peratović

Pretučen istraživački novinar Željko Peratović

Foto: Facebook

POZNATI novinar Željko Peratović pretučen je danas u svom domu u Luci Pokupksoj kraj Karlovca. Napale su ga tri osobe, a Peratoviću se upravo ukazuje pomoć u karlovačkoj bolnici. Dobio je više udaraca u glavu, a razbijena mu je i arkada.

Peratović za Index: Dobro sam!

"Dobro sam, upravo mi ukazuju pomoć. Bit ću u redu", rekao nam je Peratović "na prvu" dodajući da su ga tri osobe napale danas oko 19 sati. Peratović kaže kako su mu osobe spominjale da je pisao članke vezano za ilegalno iskopavanje šljunka, a došli su automobilom na njegovo imanje.

"Spominjali su da sam pisao o šljunačerenju iako nisam. Nisam ih razumio. Prvo je počelo vrijeđanje i naguravanje, a pokušao sam se obraniti. Pobjegao sam u kuću, no ušli su unutra gdje su me tukli", kaže Peratović kojeg nakon ukazivanja medicinske pomoći čeka i razgovor s policijom kako bi se utvrdio identitet počinitelja te okolnosti cijelog slučaja. Peratović je ovogodišnji dobitnik nagrade HND-a za istraživačko novinarstvo. 

HND: Ovo nije prvi napad na Peratovića

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje fizički napad na slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića,  dobitnika HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. godinu. U telefonskom razgovoru iz bolnice sa predsjednikom HND-a, dva sata nakon što je pretučen,
kolega Peratović je najavio kaznenu prijavu policiji. HND očekuje da će, za razliku od mnogih ranijih napada na novinare, ovaj puta počinitelji i naručitelji biti otkriveni i adekvatno kažnjeni.

"Ovo nije prvi fizički napad na kolegu Peratovića zbog njegovih istraživanja i pisanja. Ovoga puta napadači su mu rekli da ga tuku zbog navodnog pisanja o ilegalnom iskapanju šljunka ali Peratović tvrdi da o toj temi nije nikada pisao tako je pravi razlog vjerojatno u njegovom
bavljenju osjetljivim političko-sigurnosnim temama zbog čega je svojevremeno i dobio otkaz u redakciji lista „Vjesnik“. Taj je otkaz nedavno pravomoćnom sudskom odlukom proglašen nezakonitim", stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND) kojeg potpisuje predsjednik Saša Leković.

Napadi na novinare moraju biti kazneno djelo

Leković podsjeća kako je dva dana ranije novinar Nove TV Domagoj Mikić fizički napadnut dok je u Puli radio svoj posao. Na kolegu Mikića nasrnuo je gospodin Davor Pentek kojega je kolega Mikić zamolio za izjavu u sklopu  teme što je radio po nalogu urednika a vezano za navodnu prevaru za koju gospodina Penteka optužuje više ljudi s kojima je poslovao.

"Napadač je kolegu Mikića, prijeteći mu, uhvatio za ruku a potom mu i zaprijetio prstom. Ovome napadu svjedočilo je više građana jer se dogodio na javnoj površini,  a postoji i video snimka", napominje se u dokumentu HND-a koji napominje još neke slučajeve napada na novinare. 

"Ovo je, nažalost, samo nastavak učestalih prijetnji i napada na novinare u vezi sa obavljanjem njihova posla. Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležne organe i institucije da u najvećoj mogućoj mjeri zaštite novinare pri obavljanju posla te traži da se zakonskim izmjenama svaki dokazani napad na novinare ili prijetnja u vezi sa njihovim poslom tretira kao kazneno djelo", zaključuje se na kraju priopćenja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara