"Pretvorili smo Žitnjak u najmoderniji terminal u ovom djelu Europe"

Foto: Janaf.hr

U RAD je pušten JANAF-ov obnovljeni i modernizirani terminal Žitnjak u Zagrebu. U rekonstrukciju je uloženo više od 372 milijuna kuna, a riječ je o jednom od najmodernijih terminala za naftne derivate u regiji.

Rekonstrukcijom vagon pretakališta i postojećih spremnika, te izgradnji novog auto punilišta i 5 novih spremnika ukupni skladišni kapacitet podignut je na 142 tisuće prostornih metara, čime terminal Žitnjak postaje regionalno središte za prihvat, otpremu i skladištenje naftnih derivata. Zadovoljstvo time nije krio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je pustio u rad novi terminal.

"Pretvorili smo Žitnjak u najmoderniji terminal u ovom djelu Europe. Ono što me posebno veseli da je investitor JANAF, ali su izvođači hrvatske tvrtke koje su posao obavile s najmodernijom tehnologijom" rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.Iako je ovime završio veliki petogodišnji investicijski ciklus Janafa težak više od jedne milijarde kuna, Vrdoljak je najavio i nove investicije koje bi, kako je rekao, trebale omogućiti pretvaranje JANAF-ova terminala Omišalj u izvoznu luku.

Predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević pohvalio se da su radovi završeni u rekordnom roku od devet mjeseci, te je naglasio kako se tog projekta ne bi postidio nitko u svijetu i Europi.

"Jer ovo je jedan od najboljih terminala u Europi koji opskrbljuje regiju. Sa ovim projektom Hrvatska je učvrstila energetsko pozicioniranje na širem planu."

Otvorenju terminala prisustvovala je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš koja je naglasila da je ovo primjer da se u Hrvatskoj velike investicije ipak mogu realizirati u primjerenom roku.

"Od 2011. do 2014. procjene utjecaja na okoliš, sve dozvole i sve gotovo, ovaj cijeli terminal."

Uz nove skladišne prostore ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije mogao izbjeći pitanje o mogućoj plinskoj krizi koju je Rusija najavila za jesen.

"Ja kako sam tvrdio prije mjesec dana tako ću tvrditi i sada. Bez obzira kakve će se pojaviti naftne krize na jesen, Hrvatska je najmanje ugrožena zemlja opskrbom plina u regiji i tako će to i ostati. Ako se plinska kriza produži na pola godine recimo, onda će dobar dio Europe prvo imati puno većih problem, a tek onda Hrvatska, znači mi smo sigurni."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara