"Previše se sude": Društvu Potrošač poznatom po sporovima Franak, HEP, Ariel i T-com Vlada uskratila sredstva

Ilustracija: potrosac.hr

PREDSJEDNICA društva "Potrošač" Jadranka Kolarević izvijestila je kako je Ministarstvo gospodarstva na internetskoj stranici objavilo da je ministar Ivan Vrdoljak poništio rješenje o dodjeli novca za financiranje Savjetovališta za zaštitu potrošača u zagrebačkoj regiji iz srpnja ove godine, a iz ministarstva s tim u vezi navode da se nisu stekli uvjeti za sklapanje ugovora s 'Potrošačem' jer društvo u traženim rokovima višekratno nije zadovoljilo uvjete vezane uz angažiranje pravnih savjetnika.

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) ocjenjuje pak kako su poništenjem natječaja "zaposlenici zagrebačkog Savjetovališta za zaštitu potrošača Jadranka Kolarević, Ilija Rkman i Igor Vujović dobili otkaz, i to zbog toga što su, kako je rekao, "pretjerali u sudskim sporovima".

Predsjednica društva "Potrošač" Jadranka Kolarević istaknula je kako je njegovo savjetovalište radilo punom parom, svaki dan, da su više puta pitali Ministarstvo gospodarstva za novac i dobivali odgovor da je 'proračun na povjerenstvu'.

Vlada im nametnula nemoguće uvjete


"Ministarstvo gospodarstva u međuvremenu je propisalo da u savjetovalištu trebaju raditi dva pravnika, što je perfidan način da se eliminira 'opasan dvojac' Kolarević-Rkman jer oni nisu te struke", ocijenila je Kolarević. Istaknula je da se sada Ilija Rkman i ona moraju otpustiti iz savjetovališta koje su stvorili, a zatim bi, valjda, morali učiti dva nova pravnika da se osposobe za rad. Pritom bi novi pravnici morali imati položen ispit za savjetnika u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i Pravilnikom o stručnoj osposobljenosti osoba za rad u savjetovalištu za zaštitu potrošača, a takvih nema, tvrdi Kolarević.

"Kako je odlukom Vlade RH samo društvo 'Potrošač' određeno da može imati savjetovalište u Zagrebačkoj regiji, jasno je da se na eventualni ponovljeni natječaj nema tko javiti", procjenjuje Kolarević i tvrdi kako će tako zbog nečije osobne nesnošljivosti prema osnivačima pokreta za zaštitu potrošača dva milijuna potrošača zagrebačke regije ostati tko zna koliko dugo bez savjetodavne zaštite.

Iz Ministarstva gospodarstva na to odgovaraju kako je natječaj za projekt savjetovanja potrošača u 2013. godini objavljen 11. lipnja, a s obzirom na cilj, među ostalim i povećanje stručne razine pružanja savjeta potrošačima, posebno zbog složenosti pravnih propisa, udruge koje se prijavljuju bile su dužne osigurati i pravne savjetnike. Ističu da je to novost u odnosu prema prije objavljivanim natječajima za savjetovanje potrošača.

Navode i kako je za područje zagrebačke regije u natječaju propisano da udruge koje se javljaju na natječaj trebaju osigurati tri savjetnika za savjetovanje potrošača, od kojih dva pravnoga i jednog društvenog ili tehničkog smjera, a društvo 'Potrošač' predočilo je dokumentaciju u kojoj su bili naznačeni tzv. administrativni kapaciteti u skladu s natječajem i financijska sredstva potrebna za provedbu projekta od 784.609,60 kuna.

Opasan dvojac, ali nisu pravnici

Društvu "Potrošač" odobrena je financijska potpora od 420.000 kuna, no od njega je zatraženo da do potpisivanja ugovora s ministarstvom, a u skladu s pravilima iz natječajne dokumentacije, dostavi revidirani obrazac proračuna za provedbu projekta. "Potrošač" je 19. kolovoza dostavio obrazac za koji je povjerenstvo utvrdilo da nije u skladu s uvjetima iz natječaja jer je to društvo navelo tri osobe od kojih nijedna nije pravne struke, ističe ministarstvo.

Dodaje i kako je u revidiranome proračunskom obrascu društvo "Potrošač" navelo iznos od 25.000 kuna namijenjen za isplatu naknada za savjetnike pravnog smjera, a povjerenstvo je zaključilo da taj iznos nije dostatan za financiranje svakidašnjeg rada dvaju zaposlenika pravnog smjera. Ministarstvo je stoga odlučilo da će se - ne dostavi li društvo "Potrošač" ponovno revidirani obrazac proračuna smatrati da nisu ispunjeni uvjeti za sklapanje ugovora o dodjeli financijske potpore. Ponovno je od društva "Potrošač" zatraženo da najkasnije do 3. rujna dostavi obrazac u skladu s uvjetima iz natječaja, što ono nije učinilo.

Ministar gospodarstva poništio je natječaj u dijelu koji se odnosi na zagrebačku regiju i 7. studenoga na internetskoj stranici ministarstva objavljen je novi natječaj za provedbu projekta savjetovanja potrošača u zagrebačkoj regiji.

Iz ministarstva ističu da su sklopili ugovore s ostale tri udruge koje su ispunile uvjete iz natječaja i dodijelili im 880.000 kuna: Društvu za zaštitu potrošača Istre iz Pule 260.000 kuna, Potrošačkom forumu, udruzi za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana iz Osijeka 310.000 kuna i Savezu udruga za zaštitu potrošača Hrvatske iz Splita 310.000 kuna, čime su hrvatskim potrošačima osigurani kvalitetni savjeti vezani uz zaštitu njihovih potrošačkih prava.

Također navode kako potrošači savjete dobivaju i na besplatnome info-telefonu Ministarstva gospodarstva, a u posljednjih nekoliko mjeseci gotovo 80 posto poziva je iz zagrebačke regije. Napominju i da su od 2005. do 2012. "Potrošaču" isplatili 3.115.000 kuna iz državnog proračuna.

Tomašić: Maknuli su ih jer su pretjerali u sudskim sporovima

Predsjednik Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) Željko Tomašić stao je u zaštitu "Potrošača" i priopćio javnosti da su tim potezom Jadranka Kolarević, Ilija Rkman i Igor Vujović praktično dobili trenutačni otkaz kao zaposlenici zagrebačkog Savjetovališta za zaštitu potrošača. "Sada je potpuno jasno da su Jadranka i Ilija maknuti jer su pretjerali u sudskim sporovima poznatim javnosti - Franak, HEP, Ariel, T-com itd. Pripremljen i smišljen način da se eliminira 'opasan dvojac' rezultirao je time da se potrošačima uskrate prava iz Zakona o zaštiti potrošača", ocijenio je Željko Tomašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara