Približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji nije po volji Milorada Dodika

Približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji nije po volji Milorada Dodika

Foto; FAH

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u petak u Mostaru kako je za taj entitet djelomično neprihvatljiva zajednička izjava koju je utvrdilo predsjedništvo BiH u dijelu gospodarskih reformi potrebnih zbog približavanja zemlje Europskoj uniji, rekavši da za tamošnje vlasti dokument koji neće uvažavati interese Republike Srpske neće biti obvezujući.

Reforme samo ako su u skladu s interesima Republike Srpske

"BiH se pokazuje kao mjesto koje treba odlučivati o gospodarstvu izvan kompetencija zajedničkih institucija, što za nas nije prihvatljivo", rekao je Dodik novinarima u Mostaru. Objasnio je da za vlasti Republike Srpske neće biti obvezujući dokument izjave o reformama ukoliko se bude kosio s interesima Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je naše pravo i nemamo namjeru nikome dati pravo da odlučuje u naše ime. Nisam vidio sve u cjelini, ali iz medija vidim da ima neprihvatljivih stajališta, prekoračenja ovlasti samog predsjedništva, jer se ono bavilo nadležnostima drugih razina vlasti", objasnio je Dodik koji je i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koja će biti u oporbi na državnoj razini vlasti.

Perspektiva BiH u Europskoj uniji

Predsjedništvo BiH sastavilo je posljednjeg dana 2014. prijedlog teksta zajedničke izjave o predanosti političkih čelnika provedbi reformi koje bi vodile približavanju te zemlje Europskoj uniji, što su od domaćih političara zatražili visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za regionalnu politiku Europske komisije Johannes Hahn.

U zaključcima Vijeća za vanjske poslove Europske unije, prihvaćenim sredinom prosinca, ministri vanjskih poslova zemalja članica potvrdili su perspektivu članstva BiH u Europskoj uniji uz novi pristup reformama u toj zemlji kojim je utvrđen i redoslijed za napredak u procesu europskih integracija. Predsjedništvo BiH će posebnu izjavu poslati svim političkim strankama u toj zemlji kako bi imale pozitivno ujednačeno stajalište glede zaključaka Vijeća za vanjske poslove Europske unije, a što bi trebalo rezultirati podnošenjem prijave za kandidacijski status s EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara